Senolių išmintis šiandienos moksleiviams netinka

Senolių išmintis „mokslo ant pečių nenešiosi” šiandienos moksleiviams netinka. Dabar nuo „mokslo” svorio ne tik pečiai linksta, bet ir stuburai negrįžtamai krypsta.

Kuprinę tempiantis moksleivis kartais primena vėžlį. Atrodo, dar vienas vadovėlis, ir mokinukas nukris atbulom, kaip vėžlys ant savo kiauto.

Moksleivių tėvai pripažįsta, kad ir jiems patiems vaikai ne retai primena vėžliukus su didesniais už save kiautais. Tiesa, kodėl mokiniai priversti tampyti tokius svorius aiškaus atsakymo lyg ir nėra.

Mokytojai mano, kad moksleiviai kartais nešiojasi ir tų dalykų vadovėlius, kurių tądien nereikia, arba daiktų, „reikalingų visiems gyvenimo atvejams”.

Pradinių klasių mokytojos pastebi, kad mažieji, ypač pirmokai, neretai į kuprinę įsimeta ir kokį žaislą, svetimoje aplinkoje priminsiantį namus.

Pavargsta nešiodami

Patys moksleiviai mano, kad kuprinę gerokai apsunkina per sunkūs vadovėliai, o kai jiems į draugiją įmeti po kelis skirtingų dalykų pratybų sąsiuvinius – nuo svorio linksta nugara.

Norėdami įsitikinti kuprinių svoriu, pabandėme jas tiesiog pasverti.

„Varpo” vidurinės mokyklos aštuntokės Ievos Paulauskaitės kuprinė svėrė 4, 5 kilogramo, kai pati moksleivė sveria 45 kilogramus.

Jos nešiojamos kuprinės svoris balansuoja ties normos riba – prikrautas kuprinė neturėtų būti sunkesnė nei 10 proc. moksleivio kūno masės.

Tiesa, pati Ieva tikino, kad tądien jos kuprinė kaip tyčia buvo lengvesnė nei kitomis dienomis. Paklausta, ką tokio sunkaus nešiojasi, aštuntokė laukan traukė vadovėlius bei pratybų sąsiuvinius, tikindama, kad jos kuprinėje – nė vieno nereikalingo daikto. Tik vadovėliai sunkūs, o kai jų dar susikrauni po kelis…

Vienuoliktokas Gediminas pasiūlęs pasverti savo kuprinę, aiškino, kad tam tikromis savaitės dienomis kuprinė būna tokia sunki, kad ilgiau su ja pavaikščiojęs pavargsta.

Tądien, kai svėrėme, vienuoliktoko krepšys svėrė penkis kilogramus. Anot Gedimino, per savaitę būna ir „sunkesnių” dienų.

Aštuntokė Gabrielė pripažino, kad jos kuprinė – išties sunki. „Negaliu visą dieną net ištempti”, – guodėsi moksleivė.

Gydytojai merginai diagnozavo iškrypusį stuburą, kaip paaiškino – nuo pernelyg didelio svorio ant nugaros.

Lengvesnė diena nei įprasta pasitaikė ir pasvėrus vieno iš pradinukų kuprinę. Svėrusi 4 400 kg trečioko kuprinė keliais šimtais gramų viršijo galimą nešioti svorį.

Justo mama pasakojo, kad rytais išlydėdama vaiką į mokyklą gailisi atžalos, kad šiam tenka tampyti tokį svorį. Pasikalbėjusi su mokytoja, padarė kuprinės „reviziją”, tačiau išėmus kelias smulkmenas kuprinė palengvėjo nežymiai.

Skoliozių klestėjimo metas

Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė neslėpė nerimo, kad kasmet daugėja moksleivių, kuriems diagnozuojama skoliozė (stuburo iškrypimas), ydinga laikysena. Liūdina tai, kad šių moksleivių gretos per mokslo metus dar padidėja.

Pagal 2003 metų nustatytas Higienos normas pradinių klasių tuščia moksleivio kuprinė turi sverti ne daugiau 700 gramų, vyresniųjų klasių – 1 kilogramą.

Prikrauta kuprinė neturėtų būti sunkesnė nei 10 proc. vaiko kūno masės. Vadinasi, jei mokinys sveria 30 kilogramų, kuprinė neturėtų būti sunkesnė nei 3 kilogramai.

Pasak Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Šlepetienės, kuprinė taip pat turėtų būti su diržais ir rankena bei nešiojama ant pečių, o ne ant vieno peties, kaip dažniausiai nešioja vyresnių klasių moksleiviai, ypač merginos.

Specialistė įspėjo, kad taip nešiojama rankinė kenkia judamojo aparato vystymuisi. Jei mokinys sėdi persikreipęs, kuprinės bei rankinės nešiojimas ant vieno peties dar labiau verčia sėdėti netaisyklingai.

Netaisyklinga laikysena ir iškrypęs stuburas neigiamai veikia kitus organus, sutrikdo įprastą jų veiklą. Kartais skausmo priežastis gali būti sunkiai siejama su laikysena, pavyzdžiui, skauda koją.

Sunkios kuprinės – tėvų rūpestis

Pasak A. Šlepietienės, kuprinių svoris ir taisyklingas nešiojimas svarbus visoms moksleivių amžiaus grupėms.

Specialistė apgailestavo, kad tėvai dažnai pasiduoda vaikų norams. Kuprinė gali būti madinga, tačiau per sunki arba neturėti kietesnės nugarėlės.

Visuomenės sveikatos centras tik vienerius metus vykdė programą, kurios metu svėrė ir kontroliavo moksleivių kuprinių svorį.

Mokyklų bendruomenės slaugytojos šitai daryti gali nebent savo iniciatyva, jeigu mato, kad mokykloje tai aktuali problema.

Tad visa atsakomybė dėl per sunkių kuprinių ir taisyklingos laikysenos tenka tėvams

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.