Per mitingą Politkovskajai atminti policininkų buvo daugiau nei dalyvių

Maždaug 2 500 milicininkų patruliavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino gimimo dieną Maskvos centre, kur susirinko apie 2 000 žmonių į gedulo mitingą aršios Kremliaus kritikė žurnalistės Anos Politkovskajos atminimo pagerbti.
Žmonės susirinko lyjant lietui S.Puškino aikštėje žvarbią ir vėjuotą poilsio dieną, daugelis – laikydami rankose gvazdikų puokštes ir žurnalistės, kurios žudikų iki šiol nepavyko nenustatyti, portretus. Teritoriją aplink mitingo dalyvius patruliavo šimtai milicininkų, tarp jų ir raitų. Tačiau akcija įvyko be incidentų.

Tarptautinis žurnalistų gynimo komitetas ketvirtadienį kreipėsi į V.Putiną laišku, pažymėdamas, jog pasaulio visuomenė stebi bylą dėl A.Politkovskajos nužudymo ir neatmeta politinės jos tyrimo vilkinimo potekstės.

Prie raginimo prisijungė ir kitos tarptautinės teisių gynimo organizacijos, taip pat Europos Sąjunga ir JAV.

Į atminimo mitingą atvyko ir silpnos Rusijos opozicijos lyderiai: buvęs premjeras Michailas Kasjanovas perskaitė rezoliuciją, kurioje Rusijos valdžia raginamas paspartinti laikraščio „Novaja gazeta” apžvalgininkės A.Politikovskajos, taip pat kitų politikų ir žurnalistų nužudymų vykdytojų ir užsakovų paiešką.

Prie raginimo prisijungė ir kitos tarptautinės teisių gynimo organizacijos, taip pat Europos Sąjunga ir JAV.

Negausūs atminimo mitingai įvyko ir kituose 142 mln. gyventojų turinčios Rusijos miestuose. Akciją Nižnij Novgorode šeštadienį sutrukdė valdžia.

Generalinė prokuratūra mano, kad A.Politkovskajos nužudimą organizavo užsienyje Kremliaus priešininkai, siekdami diskredituoti Rusijos valdžią.

Rusijos valstybinė televizija pranešė apie žurnalistės žūties metines, parodydama tuščią gatvę priešais namą, kuriame buvo nušauta 38-erių metų A.Politkovskaja, ir kelias gėlių puokštes prie durų.

Kremlių remiančios jaunimo organizacijos „Mūsiškiai” lyderiai pranešė, kad nesikiš į akciją, surengtą žuvusiosios atminimui pagerbti, ir organizuos V.Putino 55-čiui skirtą renginį.

Ketvirtą dieną po žurnalistinės mirties Rusijos prezidentas pavadino tai „šlykščiai žiauriu nusikaltimu”, kuris „neturi likti nenubaustas”, ir telefonu kalbėdamas su kolega Amerikoje George`u W.Bushu (Džordžu V.Bušu) pažadėjo užtikrinti objektyvų tyrimą.

A.Politkovskaja kritikavo V.Putiną ir teigė, kad Kremlių remiančiam ir neribotą valdžią turinčiam Čečėnijos lyderiui Ramzanui Kadyrovui žinant respublikoje žmonės kankinami ir grobiami.

Tačiau V.Putinas pareiškė įsitikinimą, kad R.Kadyrovas negalėjo būti susijęs su A.Politkovskajos nužudymu. Pats A.Kadyrovas pranešė, jog jį nuliūdino ir sukrėtė” žurnalistės mirtis, pridurdamas, kad, jo nuomone, jos publikacijos ne visada buvo objektyvios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.