R. Ratas mano, kad dolerio kursas yra per žemas

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovas Rodrigas Ratas (Rodrigo Rato) Didžiosios Britanijos finansų dienraščiui „The Financial Times” duotame interviu sakė manąs, kad Jungtinių Valstijų dolerio kursas šiuo metu yra per žemas.

Pagrindinė to priežastis, anot R. Rato, yra krizė būsto paskolų rinkoje, kuri sulėtins viso pasaulio ekonomikos augimo tempą. TVF vadovas sakė, kad šiuo metu dolerio kursas yra per žemas remiantis visais TVF naudojamais rodikliais.

Praėjusią savaitę dolerio indeksas, atspindintis dolerio kursą šešių pagrindinių Jungtinių Valstijų prekybos partnerių nacionalinių valiutų atžvilgiu, smuko iki rekordinių žemumų. Tuomet doleris iki rekordiškai žemo lygio smuko ir bendros Europos valiutos – euro – atžvilgiu.

R. Ratas sakė, kad pastaruoju metu kilę finansiniai ir ekonominiai pokyčiai sukūrė „naują pasaulinių disbalansų scenarijų”, kurį politikai turi „akylai sekti”.

TVF vadovas mano, kad nerimas dėl dolerio ir euro kursų yra tik dalis sudėtingo pasaulinio siužeto. Šiam siužetui priklauso ir tokios valiutos, kaip Kinijos juanis, kuris formaliai ar neformaliai yra susietas su doleriu, ir atitinkamai smunka, kai smunka doleris.

R. Rato teigimu, „nepriklausomas nuo dolerio vertės” juanis būtų „naudingas Kinijai”. Lankstesnis juanio kursas padėtų ir kaimyninėms šalims. Daugelis besivystančių šalių, ypač Azijoje, bijo savo nacionalines valiutas vertinti dolerio atžvilgiu ir taip netekti konkurencinio pranašumo prieš Kiniją.

TVF vadovui nerimą taip pat kelia silpna jena iš dalies dėl itin mažos bazinės palūkanų normos. Japonijoje bazinė palūkanų norma sudaro 0,5 proc. „Paskolų ir pinigų politikos normalizavimas – Japonijos tikslas vidutinėje perspektyvoje”, – sakė R. Ratas. Kalbėdamas apie paskolų rinkos krizę TVF vadovas sakė, kad ši krizė padidino pasaulinės ekonomikos plėtros lėtėjimo riziką. „Prireiks kelių mėnesių, greičiausiai, ir kelių ateinančių metų mėnesių, kad likvidumas, paskolų prieinamumas ir rizikos veiksnių pasiskirstymas grįžtų prie normalios ribos”, – konstatavo R. Ratas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.