Rugsėjį užfiksuota didžiausia mėnesinė – 1,4 proc. – infliacija

Rugsėjo mėnesį, palyginti su rugpjūčiu, užfiksuota didžiausia mėnesinė šiais metais – 1,4 procento – infliacija. Statistikos departamento duomenimis, praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu buvo užfiksuota 0,1 procento defliacija.

Vartojimo prekių kainos 2007 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn., padidėjo 1,5, paslaugų – 0,9 procento.

Šių metų rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, bendrąjį vartotojų kainų padidėjimą daugiausia lėmė maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų pabrangimas 2,2 procento, drabužių ir avalynės – 3,8, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų – 1,3, transporto grupės prekių ir paslaugų – 1,4 procento.

Šių grupių prekių ir paslaugų kainų didėjimą iš dalies kompensavo atpigusios 0,8 procento poilsio ir kultūros bei 0,3 procento ryšių grupių prekės ir paslaugos.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 6,0 procento pabrangę pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai, 3,1 – duona ir grūdų produktai, 1,7 – mėsa ir jos produktai, 7,7 – sviestas, aliejus ir riebalai.

Iš vaisių ir daržovių daugiausia – 38,3 procento – pabrango vaisinės daržovės (agurkai, pomidorai, saldžiosios paprikos), 5,0 – citrusų vaisiai, 7,9 – bananai; 9,5 procento atpigo vynuogės, 10,0 – šakniavaisiai (morkos, burokėliai), 2,9 – obuoliai, 5,4 – svogūnai. Bulvių kainos sumažėjo 35,5, kavos – 1,5, sūdytų žuvų – 0,5 procento.

Drabužių ir avalynės grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką darė dėl naujų rudens sezono kolekcijų pasirodymo 4,3 procento padidėjusios drabužių ir 3,3 procento – avalynės kainos. Drabužių valymas, taisymas ir nuoma pabrango 2,0, avalynės taisymas – 0,6 procento.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė 13,2 procento padidėję būsto nuomos mokesčiai, 3,0 pabrangusios būsto priežiūros ir remonto paslaugos, 5,8 – suskystintos dujos maistui gaminti, 0,6 procento – kietasis kuras.

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui įtakos turėjo 1,6 procento pabrangęs benzinas, 3,4 – asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugos, 2,1 – suskystintos automobilinės dujos, 1,6 – keleivinio kelių transporto paslaugos, 2,7 – dyzeliniai degalai. Dviračių kainos sumažėjo 0,9 procento.

Iš poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų grupės labiausiai atpigo atostogų išvykos – 5,7 procento, garso ir vaizdo priėmimo, įrašymo ir dauginimo įrenginiai – 1,1, raštinės reikmenys ir piešimo medžiagos – 1,0 procento. Pramogų ir kultūros paslaugos pabrango 0,5, gėlės – 2,2 procento.

Ryšių prekių ir paslaugų grupėje 0,6 procento atpigo telefonų ir telefaksų įranga ir paslaugos, 38,8 procento pabrango pašto paslaugos.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtakos rugsėjo mėn. bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 1,9 procento pabrangusias viešojo maitinimo paslaugas, 6,9 – švietimo paslaugas, 1,8 – cigaretes, 0,8 – alų, 0,4 – farmacijos gaminius ir 29,0 procento atpigusias poilsio namų paslaugas, 11,8 – sanatorijų paslaugas, 2,8 procento – draudimo paslaugas.

Rugsėjo metinė infliacija (2007 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2006 m. rugsėjo mėn.) sudarė 7,1 procento. Metinės infliacijos lygį daugiausia nulėmė 12,7 procento pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 12,5 – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro bei 7,5 procento – transporto grupių prekės ir paslaugos ir 4,8 procento atpigę drabužiai ir avalynė, 7,2 – ryšių grupės prekės ir paslaugos.

Paslaugų kainų didėjimo tempai yra spartesni negu prekių kainų. Vartojimo paslaugos per metus pabrango 8,2, prekės – 6,7 procento.

Šių metų rugsėjo vidutinė metinė infliacija sudarė 4,8 procento.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.