Vilniaus energetikos forumas bus ne toks, kaip tikėtasi

Lietuvos pastangas telkti energetinį frontą prieš Rusiją griauna ne tiktai nesutarimai su strategine partnere laikoma Lenkija, bet ir Kremliaus rezgamos intrigos.
Maskva atidžiai stebi kaimynų pastangas išsivaduoti iš jos energetinės priklausomybės ir vis mėgina kaišioti pagalius į ratus, rašo „Lietuvos rytas”.

Šią savaitę konferencijoje „Atsakinga energetika – atsakingiems partneriams” laukiama daugybės valstybių vadovų, kitų aukšto rango politikų, žinomų ekspertų.

Lietuvos kvietimą atvykti ignoravęs ir ambasadorių Borisą Cepovą delegavęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, galima sakyti, nenustebino. Bet Lietuvos politikus ir diplomatus sunerimti privertė kita.

Kvietimą atmetęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy konferencijos dienomis lankysis Rusijoje. Kaip ir į konferenciją Vilniuje taip pat kviesta JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice. JAV delegacijai vadovaus energetikos sekretoriaus pavaduotojas Clay’us Sellas.

„Tai – rusų pergalė. Jie baiminosi, kad Vilniuje gali vėl nuskambėti aukščiausio rango JAV pareigūno aštrus pareiškimas, skirtas Kremliui”, – „Lietuvos rytui” sakė aukštas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

„Taip, kai kurie atvejai leidžia spėti, kad Rusija aktyviai stengiasi sutrukdyti renginiui Vilniuje. Atsitiktinumas ar ne, bet V.Putinas šį mėnesį suplanavo kelionę į Iraną. Dabar kai kurie didžiųjų Vakarų valstybių vadovai skuba pas jį į Maskvą, kad sužinotų, ką jis sakys Irano prezidentui ir ką pas jį veiks”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo V.Adamkaus patarėjas Valteris Baliukonis.

Rusijos intrigų įžvelgia ir premjeras Gediminas Kirkilas.

„Tenka apgailestauti, kad Rusija taip elgiasi. Tačiau aš džiaugiuosi tuo, kad Vilniaus konferencija – pakankamai aukšto lygio. Dar net šiek tiek aukštesnio, nei buvo Krokuvos konferencija. Dalyvauja didelių įmonių vadovai”, – guodėsi premjeras.

Vilniaus konferencijoje, dalyvaus ne tik Lenkijos, bet ir kitų Lietuvos strateginėmis partnerėmis laikomų valstybių vadovai. Tai – Gruzijos ir Ukrainos prezidentai.

Tačiau Lietuvos diplomatai neoficialiuose pokalbiuose neslepia, kad planai per Ukrainą nutiesti išdžiūvusiai rusiškajai „Družba” alternatyvų nafotiekį į Mažeikius – kol kas tik viltingi žodžiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.