Alytaus laukia antras rinkimų turas

Dzūkijos vienmandatės rinkimų apygardos gyventojai dar nežino, kas jiems atstovaus Seime. Nedidelis rinkėjų aktyvumas lėmė, kad alytiškiams prie balsavimo urnų teks sugrįžti po dviejų savaičių.

Likus metams iki visuotinių rinkimų į Seimą alytiškiai rinko savo atstovą parlamente. Tačiau rinkimai dzūkų nesudomino. Savo valią išreiškė gerokai mažiau rinkėjų nei prieš trejus metus vykusiuose visuotiniuose rinkimuose į Seimą.

Alytiškiai piktinosi, kad naująjį Seimo narį turi rinkti vos metams, ir tokią tvarką vadino politiniu farsu bei pinigų švaistymu.

Gausa nesuviliojo

Dėl Seimo nario mandato varžėsi 10 kandidatų: Socialdemokratų partijos narė Ona Balevičiūtė, Liberalų sąjūdžio narė Ramutė Orenienė, Valstiečių liaudininkų sąjungos narė Monika Ražanauskienė, Darbo partijos narys Viktoras Uspaskichas, Tėvynės sąjungos atstovas Kęstutis Čilinskas, liberaldemokratų atstovas Antanas Terleckas, Naujosios sąjungos narys Aurimas Truncė, liberalcentristų atstovas Gediminas Jegelevičius, Lietuvos socialdemokratų sąjungos narys Zenonas Žvikas ir Pensininkų partijos kandidatas Vytautas Jurgis Kadžys.

Tačiau kandidatų gausa alytiškių nesuviliojo – rinkėjai vangiai rinkosi prie balsadėžių. Iš anksto paštu ir namie balsavo 4,22 proc. Alytaus miesto ir rajono gyventojų. Ryte rinkėjų aktyvumas siekė vos 2,82 procento. Iki 14 val. prie balsadėžių buvo atėję 12,78 proc. balsavimo teisę turinčių alytiškių. Ne ką aktyvesni rinkėjai buvo ir popiet bei prieš užsidarant rinkimų apylinkėms.

Ne lietus kaltas

Rinkėjų aktyvumo nepavyko padidinti net partijų lyderiams kartu su kandidatais, gausiai dalyvavusiems iš vakaro Alytuje vykusioje respublikinėje derliaus šventėje „Jievaro turtai”. Anot apygardos rinkimų komisijos pirmininko Raimondo Sodaičio, oficialių rinkimų tvarkos pažeidimų iki 16 val. nebuvo užfiksuota, didžiausia bėda – rinkėjų pasyvumas. „Tai rodo žmonių požiūrį į rinkimus. Gal aktyvumą kiek sumažino ir lietingas oras, nors lemiamos reikšmės jis tikrai neturėjo”, – teigė R.Sodaitis.

Iš užsirašiusių balsuoti namuose maždaug 1600 rinkėjų apie 400 Dzūkijos gyventojų lemiamu momentu apsigalvojo. „Vieni nurodytu laiku nebuvo namie, kiti pareiškė atsisakantys balsuoti, o vienas dzūkas rinkimų komisijos narius iš kiemo išvijo su šakėmis”, – dalijosi balsavimo įspūdžiais R.Sodaitis.

Tik politinis farsas

„Kaip valdžia su žmonėmis, taip ir žmonės. Rinkimai likus metams iki kadencijos pabaigos – politinis farsas. Argi galima taip lengvai švaistyti pinigus? Gal turėtų būti griežtesni įstatymai, reglamentuojantys Seimo nario mandato atsisakymą. Mes balsuojame už vieną kandidatą, pasitikime juo, o jis ima ir persigalvoja pamiršęs įsipareigojimus rinkėjams”, – piktinosi alytiškiai.

13-ojoje Šaltinių rinkimų apylinkėje iki 14 val. buvo balsavę kiek daugiau nei pustrečio šimto rinkėjų, nors sąrašuose yra apie 2400 žmonių. „Paprastai iki pusiaudienio pabalsuoja apie pusantro tūkstančio rinkėjų”, – sakė apylinkės komisijos pirmininkė Audronė Ardavičienė. Anot jos, kad rinkimai nesulauks didelio aktyvumo, jau buvo aišku įteikiant rinkėjams kvietimus. Maždaug procentas miesto gyventojų visai atsisakė kvietimų įsižeidę, kad jie turi balsuoti už rajonui atstovausiantį kandidatą. Dalis alytiškių paėmė kvietimus, tačiau iš karto mandagiai pareiškė, kad rinkimuose nedalyvaus, esą nemato prasmės. Nemažai buvo ir tvirtinančiųjų, kad jiems niekas neįteikė kvietimų. „Žinojau, kad bus rinkimai, kad pagal gyvenamąją vietą turėčiau balsuoti, bet nesulaukiau kvietimo. Vadinasi, nelabai svarbus mano balsas”, – sakė nepanorėjusi savo pavardės skelbti Lauko gatvės gyventoja. Pasidomėjus paaiškėjo, kad buvo ir daugiau alytiškių, dėl kažkokių priežasčių negavusių kvietimų balsuoti.

Pusė milijono

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas džiaugėsi, kad rinkimai vyko sklandžiai, be didesnių pažeidimų. Pasak Z.Vaigausko, buvo gauti keli pranešimai apie galimą rinkėjų papirkinėjimą. „Šie faktai tiriami, tačiau rinkimų apylinkėse atidžiai stebima, kad nebūtų agitavimo ir kitų neleistinų dalykų”, – tikino keliose rinkimų apylinkėse apsilankęs VRK pirmininkas.

Pirmasis rinkimų turas mokesčių mokėtojų kišenes paplonino maždaug 0,5 mln. litų. Antras turas turėtų kainuoti kiek mažiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Alytaus laukia antras rinkimų turas"

  1. Galinis

    Alytiškiams patinka kombinatorius. Pinigų rinkimams netrūko ir netruks.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.