Lietuvos maisto produktų gamintojai Maskvos parodoje tikisi sėkmės

Maskvoje spalio 12-16 dienomis vyksiančioje tarptautinėje žemės ūkio parodoje „Auksinis ruduo 2007” („Zolotaja osenj 2007”) bus įrengta ir Lietuvos žemės ūkio ekspozicija.

Šiemet parodos tematika – maisto pramonė, pašarai, jų papildai, naujausios žemės ūkio technologijos, gyvuliai. „Auksinis ruduo” yra svarbiausia Rusijos ir užsienio žemės ūkio bei maisto sektoriaus atstovų susitikimų vieta, kur numatomos pasaulinės tendencijos ir perspektyvos, vyksta investicinių projektų ir inovacijų pristatymai. Šiemet parodoje užsiregistravo daugiau kaip 2000 dalyvių.

Žemės ūkio ministerijos įrengtame 77 kv. m stende Lietuvos kaimo turizmo asociacija teiks informaciją apie kaimo turizmo paslaugas, amatus, dalins keturiomis kalbomis išleistus katalogus „Atostogos Lietuvos kaime” ir „Lietuvos kaimo amatai”. Stende bus pristatomas ir šalies kulinarinis paveldas – gaminami nacionaliniai patiekalai ir jais vaišinami lankytojai.

Lietuvos stende bus galima susipažinti su aukščiausios kokybės lietuviškais maisto gaminiais. Modernios mėsos perdirbimo įmonės „Agrovet”, „Agaras”, „Biovela” parodos lankytojams pristatys šalto ir karšto rūkymo mėsos gaminius; vienintelė pieno konservų gamintoja Baltijos šalyse UAB „Marijampolės pieno konservai” – pieno konservus, sūrį „Liliputas”, pieną terminėse pakuotėse; didžiausia Lietuvos žuvies produktų gamintoja Vičiūnų grupė – žuvies produktus.

Parodoje ir jos metu vyksiančiuose tarptautiniuose renginiuose bei konferencijose dalyvaus ir žemės ūkio ministrės Kazimiros Prunskienės vadovaujama delegacija, praneša Žemės ūkio ministerija.

Ministrė numato dalyvauti Europos verslo asociacijos Rusijos Federacijos rengiamoje konferencijoje – diskusijoje žemės ūkio, su juo susijusios pramonės bei paslaugų plėtros, bendradarbiavimo tarp Lietuvos, kaip Europos Sąjungos narės, ir Rusijos žemės ūkio srityje. Europos verslo asociacija Rusijos Federacijoje jau daugiau kaip 10 metų atstovauja Europos verslui Rusijoje. Šiuo metu jos narės yra daugiau kaip 550 firmų iš įvairių pramonės ir verslo sričių.

Parodoje vyksiančių renginių metu numatomi K. Prunskienės susitikimai su Rusijos Federacijos žemės ūkio ministru Aleksejumi Gordejevu, Maskvos vyriausybės ministru, Maskvos maisto išteklių departamento vadovu Aleksandru Baburinu, Maskvos miesto meru Jurijumi Lužkovu, taip pat Vokietijos, JAV, Kinijos, Slovakijos, Vengrijos, Izraelio ir kitų oficialių užsienio delegacijų, dalyvausiančių parodos renginiuose, vadovais.

Lietuvos maisto produktų gamintojai aktyviai prekiauja su Rusija, kuri mūsų šaliai yra viena svarbiausių rinkų. Per pirmąjį šių metų pusmetį į Rusijos Federaciją eksportuota produktų už 922,5 mln. litų (28 proc. viso žemės ūkio ir maisto produktų eksporto). Palyginti su 2006 m. pirmuoju pusmečiu, eksportas padidėjo net 1,7 karto. Daugiausiai per šių metų pirmąjį pusmetį į Rusiją eksportuota pieno produktų (192,5 mln. litų). Didžiąją eksporto dalį sudarė sūriai ir varškė, kurių per minėtą laikotarpį išvežta už 174 mln. litų. Mėsos gaminių eksportuota už 56 mln. litų. Daugiausia iš šios produktų grupės parduota galvijienos (44,5 mln. litų).

Statistikos departamento duomenimis, 2006 m. lietuviškų žemės ūkio ir maisto produktų į Rusiją eksportuota už 1236,5 mln. litų, o tai sudarė 22,8 proc. bendro žemės ūkio ir maisto produktų eksporto.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.