Kinijoje taifūnas „Krosa” susilpnėjo iki audros

Sekmadienį Kinijos pakrantę užgriuvęs taifūnas „Krosa” privertė evakuoti 1,4 mln. žmonių. Šalį jis pasiekė iš Taivano, kuriame dėl liūčių ir stiprių vėjų žuvo penki žmonės.
Tankiai gyvenamas Džeziango ir Fudzijano provincijas pietryčių Kinijoje taifūnas 126 km per valandą vėjo gūsiais užgriuvo maždaug 10 val. 30 min. Lietuvos laiku, o po to palengva susilpnėjo.

Apie aukas nepranešta, o vietos potvynių prevencijos pareigūnai „Krosą” pavadino jau atogrąžų audra, kai jis nuslinko į šiaurę 20 kilometrų per valandą greičiu, pranešė naujienų agentūra „Xinhua”.

Vilkikais buvo bandoma išsaugoti 30 km nuo pakrantės dėl sugedusių variklių įstrigusį Honkonge registruotą krovininį laivą, kuriame buvo 27 įgulos nariai.

„Xinhua” naujienų agentūra pranešė, jog laivui „Aladdin Dream”, tarp kurio jūreivių buvo rusų, indų ir filipiniečių, nuskęsti ar apsiversti negresia.

Valdžios pareigūnai rizikuoti nesiryžo. Džeziango provincijoje audros kelyje buvo evakuota 962 tūkst. žmonių, tarp kurių buvo pusė milijono atostogautojų, Nacionalinės dienos proga atvykusių į pajūrį praleisti savaitinių atostogų, kurios baigiasi sekmadienį.

Uždarytos mokyklos, oro uostai ir greitkeliai, prieš audrą į uostą grįžo 75 tūkst. laivų. Kai kuriose vietovėse iškrito iki 300 milimetrų lietaus.

Prieš nusiaubdamas Kiniją, „Krosa”, ketvirtos kategorijos taifūnas, nuniokojo Taivaną.

Dėl purvo nuošliaužų kalvotoje Taipėjaus vietovėje žuvo du žmonės, vėliau audra nusinešė dar dviejų žmonių gyvybes. Penktasis žuvo per avariją, pranešė Taivano nacionalinė ugniagesių tarnyba.

Nuo lietaus patvino namai, kelius užvertė su šaknimis išrauti medžiai. Anot agentūros, 2,2 mln. vartotojų liko be elektros.

Sekmadienį Taivane buvo atnaujintas energijos tiekimas, tačiau dauguma skrydžių buvo atšaukti.

Kasmet nuo rugpjūčio iki pat sausio taifūnai nuolat užgriūva Kiniją, Taivaną, Filipinus ir Japoniją. Jėgos jie įgauna šiltuose Ramiojo vandenyno ir Pietų Kinijos jūros vandenyse prieš nuslopdami sausumoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.