Pakistano karinis valdytojas Musharrafas triuškinamai laimėjo prezidento rinkimus ir laukia teismo sprendimo

Pakistano karinis valdytojas Pervezas Musharrafas (Pervezas Mušarafas) absoliučia persvara laimėjo šeštadienį vykusius prezidento rinkimus, tačiau Aukščiausiasis teismas dar gali atimti iš jo galimybę vėl vadovauti šaliai.
Strateginis JAV partneris kovoje su terorizmu P.Musharrafas, kuris prie branduolinį ginklą turinčio Pakistano vairo stojo po 1999 metų karinio perversmo, be vargo nušlavė didesnės įtakos neturinčius varžovus per slaptą nacionalinio ir provincijų parlamentų įstatymų leidėjų balsavimą.

Tačiau generolas dabar turi laukti Aukščiausiojo teismo, kuris penktadienį priėmė netikėtą nutarimą, kuris nors ir leido rengti prezidento rinkimus, bet nurodė atidėti jų rezultatų paskelbimą mažiausiai iki spalio 17 dienos, kai bus išnagrinėtos opozicijos peticijos.

„Tai labai sveikintinas rezultatas, – sakė ministras pirmininkas Shaukatas Azizas (Šaukatas Azizas) žurnalistams parlamente. – Tai istorinė diena Pakistano demokratinėje istorijoje”.

Šalies rinkimų komisijos vyriausiasis įgaliotinis Qazi Muhammadas Farooqas (Kazis Muhamadas Farukas) pranešė, kad iš 257 balsų, kuriuos parlamentarai atidavė Nacionalinėje Asamblėjoje ir Senate, 252 buvo už P.Musharrafą. Dar trys balsavimo biuleteniai buvo pripažinti negaliojantys.

Vienas generolo varžovas, buvęs teisėjas Wajihuddinas Ahmadas (Vadžihudinas Ahmadas) gavo du balsus, o trečiasis, Makhdoomas Aminas Fahimas (Machdumas Aminas Fahimas), ekspremjerės Benazir Bhutto Pakistano liaudies partijos pirmininko pavaduotojas, negavo nė vieno balso.

Opozicinės partijos, kurios sudaro beveik 30 proc. rinkikų kolegijos, atsistatydino dar iki rinkimų, o B.Bhutto partijos parlamentarai per balsavimą susilaikė.

Balsavimas vyko ir keturiose šalies įstatymų leidimo susirinkimuose. Pasak pareigūnų, P.Musharrafas, siekiantis dar vienos penkerių metų kadencijos, juose laimėjo maždaug „99 procentus” balsų, tačiau galutiniai rezultatai dar skaičiuojami.

Kai kuriuose šalies miestuose, tarp jų uostamiestyje Karačyje, įvyko prieš P.Musharrafą nukreipti protestai. Šiaurės vakarų Pešavaro mieste demonstrantai padegė vieną policijos šarvuotį ir apmatė provincijos įstatymų leidimo pastatą akmenimis.

Prezidentas, kuris taip pat yra ir armijos vadas, tikėjosi, kad jo perrinkimo procesas, po kurio jis žada atkurti demokratinį valdymą 160 milijonų gyventojų turinčioje šalyje, vyks sklandžiai.

Tačiau Pakistano Aukščiausiasis teismas sugriovė šias jo viltis, uždraudęs skelbti rinkimų rezultatus tol, kol nebus patvirtintas opozicijos ginčijamo balsavimo teisėtumas. Opozicija teigia, kad P.Musharrafas neturi teisės balotiruotis į šalies vadovo postą, kol nepasitraukė iš armijos.

Vis dėlto šalies vyriausybė tvirtina, kad P.Musharrafo iškovota pergalė yra įtikinama ir legitimi.

„Tai aiški pergalė visais požiūriais, ir teisiniu, ir konstituciniu, ir moraliniu, ir politiniu”, – sakė geležinkelių ministras Sheikhas Rashidas (Šeichas Rašidas), vienas artimiausių P.Musharrafo patarėjų.

P.Musharrafas sutvirtino savo pozicijas penktadienį amnestavęs ištremtą ekspremjerę Benazir Bhutto (Benazir Bhuto) dėl kaltinimų korupcija.

Šis žingsnis ne tik sulaikė jo varžovę nuo galimo mėginimo atšaukti savo šalininkus iš parlamento, bet ir leidžia tikėtis, kad P.Musharrafas ryšis pasidalyti su ekspremjere, kuri spalio 18 dieną gali grįžti į tėvynę, valdžia.

Jeigu B.Bhutto remiantys parlamentarai būtų atsistatydinę, tai rinkimų nebebūtų galima pripažinti legitimiais.

„Mes negalime balsuoti už prezidentą, kuris dėvi karinę uniformą. Mes susilaikysime”, – sakė į prezidentus balotiravęsis M.A.Fahimas.

Aukščiausiojo teismo sprendimas reiškia, kad P.Musharrafo pergalė po kelių savaičių gali būti anuliuota. Tokia įvykių raida sukeltų abejonių dėl generolo ateities, padidintų nestabilumą ir galbūt net paskatintų į kampą įvarytą generolą paskelbti karinę padėtį.

P.Musharrafas yra pažadėjęs pasitraukti iš armijos vado posto iki lapkričio 15 dienos, kai baigiasi jo kadencija.

Kai kas net manė, kad po pergalės rinkimuose jis pasitrauks iš armijos jau pirmadienį, tačiau dabar jis veikiausiai lauks Aukščiausiojo teismo sprendimo, nes neigiamo verdikto atveju jam dar gali prireikti kariškių paramos.

Perėjimas prie civilinio valdymo yra laikomas esmingu žingsniu prieš 2008 metų pradžioje turinčius įvykti visuotinius rinkimus.

P.Musharrafas su Aukščiausiuoju teismu ypač susipriešino po to, kai kovo mėnesį dėl didelio visuomenės nepasitenkino žlugo jo mėginimas atleisti šio teismo vyriausiąjį teisėją Iftikharą Muhammadą Chaudhry (Ifticharą Muhamadą Čaudhrį).

Be to, „al Qaeda” lyderis Osama bin Ladenas neseniai per vaizdajuostę paragino pakistaniečius sukilti ir stoti į šventąjį karą su P.Musharrafu. Tai sukėlė nuogąstavimų, kad per rinkimus gali nusiristi smurto banga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.