Lenkijos ūkio ministras šantažuoja lietuvius, rašo lenkų dienraštis

„Atominiu skandalu Vilniuje” didžiausias lenkų dienraštis „Gazeta Wyborcza” pavadino Lenkijos ūkio ministro Piotro Wozniako (Piotro Vožniako) penktadienį Vilniuje padarytą pareiškimą, jog Lenkija vilkins elektros tilto iš Lietuvos į Lenkiją tiesimą, jeigu negaus trečdalio elektros energijos iš numatytos Ignalinoje statyti atominės elektrinės.
Pasak lenkų dienraščio, ši elektrinė turi tapti „harmoningo Lenkijos ir Baltijos šalių bendradarbiavimo simboliu”.

Laikraštis pastebi, jog į P.Wozniako pareiškimą labai jautriai ir aštriai sureagavo Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir premjeras Gedinimas Kirkilas, kurie atšaukė savo susitikimus su svečiu iš Lenkijos.

„Gazeta Wyborcza” primena, jog Latvija ir Estija iš pradžių nenorėjo, jog Lenkija dalyvautų šios elektrinės statyboje.

„Tai lietuviai įtikino latvius ir estus, jog lenkai šioje statyboje yra reikalingi” – pastebi dienraštis.

Penktadienį Vilniuje viešėjęs P.Wozniakas pareiškė, kad Lenkijai negavus 1200 megavatų galios elektros, pagamintos būsimoje naujoje atominėje elektrinėje (AE) Lietuvoje, visi kiti bendri šalių energetikos projektai gali vėluoti.

Tikėtina, kad būtent po kategoriškų Lenkijos ūkio ministro kalbų Vilniuje penktadienį buvo atšaukti tądien planuoti jo susitikimai su aukščiausiais Lietuvos vadovais.

Premjero patarėja Nemira Pumprickaitė BNS teigė, kad Vyriausybės vadovas su P.Wozniaku penktadienį nesusitiks dėl 2008 metų biudžeto reikalų.

Pats prezidentas V.Adamkus žurnalistams teigė, kad jis energetikos projektus praėjusią savaitę aptarė su Lenkijos prezidentu ir buvo sutarta, kad elektros tilto projektas turi būti užbaigtas. Tuo metu Prezidentūros atstovai BNS sakė, kad P.Wozniakas savo nuostatas jau išsakė penktadienį ryte, todėl nebeliko prasmės jam susitikti su V.Adamkumi.

Tarp projektų, Lenkijos siejamų su naujos AE galios dalybomis – Lietuvai ypač svarbus elektros tiltas į Lenkiją, kuris savo ruožtu yra būtinas tam, kad Lietuva būtų priimta į bendrą Europos energetikos sistemą UCTE.

„Jei negausime 1200 megavatų galios, visi projektai vėluos. Minimali galia, kuri „skausmingai” tenkintų Lenkiją, būtų 1000 megavatų, o normali – 1200 megavatų”, – spaudos konferencijoje penktadienį Vilniuje sakė Lenkijos ūkio ministras Piotras Wozniakas (Piotras Vožniakas).

P.Wozniakas nepasakė, kiek tokiu atveju galėtų vėluoti elektros tilto iš Lietuvos į Lenkiją statyba. Jis taip pat pažymėjo, kad naujos AE Lietuvoje galią Lenkija ketina naudoti savo vidaus reikmėms, o ne eksportuoti, kadangi 2010-2011 metais šalyje gali būti pasiektas elektros suvartojimo balansas.

„Jeigu mes norėtume būti pasyvūs investuotojai ir parduoti tą elektros energiją, mes sutiktume su bet kokiu mums pasiūlytu jos kiekiu, tačiau mes elektrą norime naudoti aprūpinant ja Lenkiją”, – sakė P.Wozniakas.

Vietoje sovietiniais metais statytos Ignalinos AE, Lietuva naują jėgainę planuoja statyti su Latvija, Estija ir Lenkija. Priešingai nei Lenkija, kitos Baltijos šalys nekelia kategoriškų reikalavimų dėl savo dalies naujoje AE.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lenkijos ūkio ministras šantažuoja lietuvius, rašo lenkų dienraštis"

  1. na

    si karta Adamkus nusivyle slektomis (o lenkai bjaurus zmones)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.