Policija bejėgė prieš įstatymo spragas

Policijai nerimą kelia vairuotojai, įsigudrinantys už dyką prisipildyti automobilių bakus benzino. Tokių vis daugėja, o surasti jų beveik neįmanoma.

Pastaruoju metu padaugėjo žmonių, įsigudrinančių nemokėti už degalus. Vairuotojai paprasčiausiai atvažiuoja į degalinę, prisipila pilnutėlį baką ir išrūksta nesusimokėję.

Už tokius nusikaltimus sukčius baudžiamas palengvinant jam kišenę. Vairuojantys kolegos teigė, kad sugavus vagišių reikalaujama atlyginti dešimteriopą pagrobtų degalų vertę. UAB „Lietuva Statoil” saugos vadovas Rimantas Gineitis tai neigia. „Nėra tokio įstatymo, kad galėtume reikalauti sumokėti dešimteriopai. Apie tokius nusikaltimus pranešame policijai. Jei vagis sugaunamas, viską sprendžia teismas”, – LŽ sakė R.Gineitis. Teismas gali skirti baudą, tačiau būna atvejų, kai pagrobėjas už vagystę atsako baudžiamąja tvarka.

Degalinės jau ne pirmus metus patiria nuostolių dėl nesąžiningų vairuotojų kaltės. Tikslios sumos R.Gineitis nurodyti negalėjo. Policijos turimi duomenys rodo, kad kiekvienas toks sukčius nugvelbia degalų už 100-200 litų.

Pasak saugos vadovo, įprastos tvarkos atsisakyti neketinama: pirmiausia prisipildomas automobilio bakas, ir tik tuomet susimokama. „Klientams taip patogiau. Jei keistume tvarką, jiems atsirastų nepatogumų”, – teigė R.Gineitis. O štai pareigūnai skėsčioja rankomis. Tokių vagysčių ištirti beveik neįmanoma, tad ir bausti nelabai būna ką.

Degalinėse įrengtos vaizdo kameros taip pat menkai tepadeda. Vagiantys vairuotojai slepia savo veidus. Pagal automobilio numerį surasti savininką pareigūnams nesunku, tačiau nemokamai įsipilti degalų itin mėgsta automobilių vagys, arba savininkas savo automobilį būna jau pardavęs. Nurodyti pirkėjo pavardę gali retas.

Pareigūnai piktinasi, kad dabar automobilį galima parduoti neįregistravus jokios pirkimo ir pardavimo sutarties. Jiems tai sukelia daugybę keblumų. „Pardavimas turėtų būti kur nors registruojamas, kad ir toje pačioje „Regitroje”. Negi sąžiningam žmogui sunku registruoti tokį popieriuką. Tačiau niekas neketina priimti tokios įstatymo pataisos. Mūsų kalbos niekam nerūpi”, – karčiai sakė Vilniaus miesto autotransporto priemonių vagysčių skyriaus viršininko pavaduotojas Tadeušas Andrijevskis. Pareigūnai įsitikinę, kad įvedus reikalavimus registruoti mašinos pardavimą sumažėtų nusikaltimų ir būtų lengviau surasti įtariamus vairuotojus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.