JT Saugumo Taryba išklausė Mianmare buvusį Gambari, kuris protestus pavadino „giliu nepasitenkinimu”

JT pasiuntinys Ibrahimas Gambari (Ibrahimas Gambaris) penktadienį JT Saugumo Tarybai pareiškė, kad protestai prieš vyriausybę Mianmare yra „gilaus ir plačiai išplitusio nepasitenkinimo” socialinėmis ir ekonominėmis sąlygomis išraiška.
„Pastarųjų kelių savaičių demonstracijos yra didžiąja dalimi gilaus ir plačiai išplitusio nepasitenkinimo socio-ekonominėmis sąlygomis šalyje išraiška”, – sakė jis.

Saugumo Tarybos posėdyje, kurį penktadienį atidarė dabartinis jos pirmininkas Ganos ambasadorius Jungtinėse Tautose Leslie Christianas (Leslis Kristianas), dalyvavo ir JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas), taip pat ir Mianmaro bei Singapūro atstovai.

Ban Ki-moonas buvo pasiuntęs I.Gambari į Mianmarą paraginti valdančiąją Mianmaro chuntą nutraukti represijas prieš demonstrantus, kuriems vadovavo budistų vienuoliai. Per demonstrantų vaikymą žuvo mažiausiai 13 žmonių, sulaikyta daugiau kaip 2 tūkstančiai.

I.Gambari iš JT Saugumo Tarybos tribūnos perspėjo Mianmaro valdžią, kad ji dėl represijų gali susilaukti „rimto tarptautinio atgarsio”.

„Nė viena šalis negali veikti nebodama standartų, kurių visi tarptautinės bendruomenės nariai laikosi”, – nurodė jis.

JT vadovas rado ir gerų žodžių Mianmaro chuntai, nes ji sutiko susitikti su opozicijos lydere Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či).

„Aš sveikinu šį pranešimą ir raginu abi puses susitikti kuo greičiau”, – sakė Ban Ki-moonas. „Rimtas dialogas yra labai reikalingas”, – pabrėžė jis.

Tuo tarpu Rangūne Mianmaro valstybinė televizija penktadienį parodė vaizdų iš demokratijos ikonos Aung San Suu Kyi susitikimo su I.Gambari.

Nobelio taikos premijos laureatė, 62 metų Aung San Suu Ky, pastaruosius 18 metų gyveno namų arešto sąlygomis per šalies televiziją nebuvo rodoma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.