Amerikietei už nelegalų 24 dainų platinimą internete priteista daugiau kaip 220 tūkst. dolerių

Jungtinėse Valstijose teismas patenkino šešių garso įrašymo bendrovių ieškinį vienišai motinai iš Minesotos ir priteisė jai sumokėti daugiau negu 220 tūkst. dolerių – po 9 250 dolerių už kiekvieną iš 24 dainų, kurias ji siūlė persirašyti internete visiems pageidaujantiesiems.
30 metų Jammie Thomas (Džemi Tomas) iškelta byla buvo pirmasis precedentas, kad įrašų bendrovių ieškinys neteisėtai persirašantiems muziką vartotojams pasiekė teismą.

Tarp ieškinį pateikusių bendrovių buvo tokios šios pramonės milžinės kaip „Sony BMG”, „Arista Records”, „Interscope Records”, „UMG Recordings”, „Capitol Recordings Inc.” ir „Warner Bros. Records”.

Nagrinėjant bylą teismui buvo pateikta įrodymų, kad atsakovė siūlė muziką, į kurią teisės priklauso minėtoms ieškovėms, tinklalapyje „Kazaa”.

Skirtingai nuo žmonių, kurie tvirtina turintys teisę dalytis failais internete, J.Thomas teigė nepagrįstai tapusi rangovo „SafeNet”, kurį samdo įrašų bendrovės prižiūrėti autoriaus teisių saugomą medžiagą, taikiniu.

J.Thomas neigė savo kaltę, sakydama, kad nesinaudojo tinklalapiu „Kazaa”, kuriame interneto vartotojai gali keistis garso įrašų failais.

Atsakovės advokato Brianas Toderis (Brajanas Toderis) nuomone, ieškovai neįrodė, kad „būtent Jammie Thomas sėdėjo prie klaviatūros ir siuntė į tinklalapį visus šiuos dalykus”.

B.Toderis sakė, kad gavusi pranešimą apie teismo sprendimą, jo klientė pravirko. „Tai mergina, gyvenanti nuo algos iki algos, ir dabar nei iš šio, nei iš to jai teks iki savo gyvenimo pabaigos atiduoti ketvirtadalį savo darbo užmokesčio”, – sakė B.Toderis.

Vis dėlto nuosprendis J.Thomas, Tūkstančio ežerų indėnų odžibvių rezervato darbuotojai, būtų buvęs gerokai sunkesnis, jeigu įrašų bendrovės būtų padavusios ją į teismą už visas 1 702 dainas, rastas internetiniame aplanke. Tada ieškinio jai suma būtų pasiekusi milijonus.

Ieškovių teisininko Richardo Gabrielo (Ričardo Geibrielo) nuomone, byla turi tapti precedentu garso įrašų bendrovių kovoje su neteisėtu muzikos įrašų platinimu.

„Tai turi padėti suvokti, kad persirašymas ir naudojimasis įrašais, į kuriuos teisės priklauso mums, nėra teisinga”, – pareiškė R.Gabrielas, komentuodamas teismo sprendimą.

JAV garso įrašų pramonės atstovai tikisi, kad teismo sprendimas dėl J.Thomas pakeis žmonių požiūrį į garso įrašų piratavimą.

„Neteisėtas muzikos persirašymas tapo kone įpročiu, niekas apie tai rimtai nesusimąsto. Žmonės turi suvokti, kad mes ketiname kovoti už savo teises”, – pareiškė Amerikos garso įrašų asociacijos prezidentas Cary Shermanas (Keris Šermanas).

Nuo 2003 metų garso įrašymų bendrovės padavė daugiau kaip 26 tūkst. ieškinių asmenims, nelegaliai persirašantiesiems ir platinantiesiems internete garso įrašus.

Daugelis iš šių bylų taip ir nepasiekė teismo, nes atsakovai suskubo klausimą išspręsti ne teismo tvarka, sumokėję ieškovui nuobaudą.

Jeigu J.Thomas būtų pasielgusi kaip jie, jai būtų tekę sumokėti vos kelių tūkstančių dolerių nuobaudą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.