JAV kariuomenės pranešimuose konstatuojama „Blackwater” kaltė, rašo laikraštis

JAV kariuomenės pranešimai apie Bagdade įvykusį incidentą, į kurį įsivėlė privati amerikiečių apsaugos bendrovė „Blckwater”, rodo, kad šios kompanijos apsaugininkai ugnį paleido be jokių provokacijų ir panaudojo perdėtą jėgą, penktadienį pranešė laikraštis „The Washington Post”.
Nuo „Blackwater” apsaugininkų šūvių rugsėjo 16 dieną žuvo mažiausiai 11 irakiečių. Šis incidentas papiktino irakiečius, kurie šią apsaugos bendrovę regi kaip privačią armiją, kuri veikia nebaudžiama.

Remdamasis aukštu JAV kariuomenės pareigūnu, laikraštis nurodė, kad kariuomenės pranešimai patvirtina Irako vyriausybės nuomonę, jog dėl šio incidento kalta „Blackwater”.

„(Jėga) buvo akivaizdžiai perdėta. Ji buvo akivaizdžiai neteisinga”, – laikraščiui sakė JAV kariuomenės pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

„Civiliai gyventojai, į kuriuos buvo šaudoma, neturėjo jokių ginklų atsišaudyti. Nei IP (Irako policija), nei vietinės saugumo pajėgos į juos nepaleido atsakomosios ugnies”, – sakė pareigūnas.

„Blackwater” apsaugininkai šaudė ne tik iš kulkosvaidžių, bet ir granatsvaidžių, „The Washington Post” sakė pareigūnas. Pasak jo, JAV kariai surinko liudininkų parodymus ir peržiūrėjo vaizdo įrašus iš įvykio vietos.

Šiaurės Karolinoje įsikūrusi kompanija „Blackwater” teigė, kad jos apsaugininkai teisėtai reagavo į ataką prieš jų saugomą automobilių koloną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.