Leisis nešami tėkmės

Kur garsų tėkmė šįvakar Klaipėdos koncertų salėje nuneš du vokiečių atlikėjus – Mike’ą Svobodą (trombonas) ir Stefaną Hussongą (akordeonas)? Jų pasirinktas kelionės maršrutas – išties intriguojantis ir gniaužiantis kvapą: tai netikėtumais žavintis Johnas Cage’as ir preciziškasis Karlheinzas Stockhausenas, išradingasis Luciano’as Berio’s ir mįslingasis Giacinto’as Scelsi’s, netyrinėtos Adriano Hölszky’o bei Keiko Harada’os garsų teritorijos ir aistringasis Astoras Piazzolla…

Skaitant M.Svobodos biografiją, pirmiausia sudomina faktas, kad jis gimė Guamo saloje (Ramiajame vandenyne), o užaugo Čikagoje. Laimėjęs keletą prizų atvyko studijuoti trombono specialybę į Europą ir įgijo magistro laipsnį. 12 metų bendradarbiavo su Karlheinzu Stockhausenu, buvo daugelio jo kamerinių kūrinių pirmasis atlikėjas, kaip solistas atliko Liuciferio vaidmenį Stockhauseno operų cikle Licht (Šviesa) Karališkoje „Covent Garden” operoje, Leipcigo operoje, La Scaloje ir kitur.

Dabar gyvenantis netoli Stutgarto M.Svoboda nuolat dalyvauja įvairiuose festivaliuose kaip trombonininkas ir kompozitorius, koncertuoja su žymiais Europos orkestrais, groja įvairiuose džiazo ansambliuose.

2004-aisiais jis muzikavo su Lietuvos Nacionaliniu simfoniniu orkestru bei kameriniame ansamblyje „Gaidos” festivalyje Vilniuje. O 1995-aisiais jis grojo solo rečitalį naujos muzikos festivalyje „Kopa” Klaipėdoje. Klausytojai tąkart liko tiesiog apstulbę, kai M.Svoboda, atlikdamas K.Stockhauseno kūrinį „Signalai – Invazijos”, vaikščiojo tarp publikos, meistriškai grodamas ne tik trombonu ir bosiniu fliugelhornu, bet ir australietišku didgeridoo, sodo žarna, kriaukle etc…

Jau 20 metų M.Svoboda yra pasišventęs trombono repertuaro plėtimui ir atliko daugiau nei 300 naujų kūrinių premjerų. Pats yra sukūręs apie 100 kompozicijų, kuriose sujungė įvairius džiazo, klasikinės bei naujosios muzikos žanrus, taip pat satyrą ir komediją.

S.Hussongas gimė Vokietijoje. Jis laimėjo pirmąjį prizą tarptautiniame „Gaudeamus” šiuolaikinės muzikos atlikėjų konkurse, o „German Phonoacademy” jį apdovanojo „Echo Classic” prizu geriausio metų atlikėjo kategorijoje. Jo solinis albumas su J.Cage‘o kūriniais laimėjo „Geriausio metų įrašo” apdovanojimą. S.Hussongas atliko daugiau nei 100 jam dedikuotų kūrinių premjeras ir įrašė daugiau nei 30 kompaktinių plokštelių.

Akordeonininkas koncertavo visoje Europoje, Rusijoje, Azijoje, grojo kaip solistas su simfoniniais orkestrais ir šiuolaikinės muzikos ansambliais. Jis dėsto akordeoną ir kamerinę muziką Wiurcburgo aukštojoje muzikos mokykloje.

Festivalio „Permainų muzika” koncerto „Nešami tėkmės” pradžia – 18 val., o 17 val. vyks susitikimas su atlikėjais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.