Artėja XVI tarptautinis S.Šimkaus chorų konkursas

Spalio 17-21 dienomis Klaipėdoje vyks jau XVI tarptautinis Stasio Šimkaus chorų konkursas. Šįkart jis bus skirtas miesto chorinės bendrijos „Aukuras” garbės nario kompozitoriaus Jeronimo Kačinsko 100-osioms gimimo metinėms.

Dabar Vakarų Europoje tarptautiniai konkursai ir festivaliai yra tapę kiekvienos šalies chorinės gyvybės pulsu ir kultūros prestižu. Per šį renginį ir į mūsų miestą patenka didžioji dalis chorinio meno naujovių, turime galimybę išgirsti įvairių šalių chorus.

Klaipėdos S.Šimkaus konkurso rengėjai tie patys kaip ir anksčiau – Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras”, dabar vadovaujama Algirdo Šumskio:

– Šis konkursas po kruopelytę buvo užaugintas ir išpuoselėtas iki tarptautinio konkurso kūrėjų Vytauto Blūšiaus, Roberto Varno, vėliau Algio Zaboro, dabar šią estafetę, jausdama didžiulę atsakomybę už konkurso ateitį, perėmė dabartinė „Aukuro” taryba. Kas dvejus metus vykstantis ir jau trijų dešimtmečių patirtį turintis renginys yra gerai žinomas ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Konkursas įtrauktas į Europos chorų konkursų ir festivalių rejestrą, informacija apie jį skelbiama prestižiniame Europos chorų sąjungos periodiniame žurnale „Europa Cantat”. Jis – vienintelis tokio rango renginys Lietuvoje, garsėjantis kaip solidus konkursas, į kurį atrenkami aukšto meninio lygio žinomi Lietuvos ir užsienio kolektyvai. Konkurso vertinimo komisijos darbe dalyvauja žymūs Lietuvos ir Europos chorvedžiai.

Nusistovėjo konkurso vieta – Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salė bei sukaupta organizavimo patirtis. Tikimės, bus ir naujovių. Viena jų – ženkliai išsiplėtusi dalyvių geografija. Konkurso metu numatomi dalyvių koncertai Klaipėdoje, Palangoje, Kretingoje, Nidoje, Gargžduose, vyks seminaras konkurso dalyviams ir svečiams, kurį ves konkurso vertinimo komisijos pirmininkas Tarptautinės chorinės muzikos federacijos generalinis sekretorius Jeanas Claude‘as Wilkensas (Belgija). Bus ir kitokių renginių.

Konkursas tapo gana dideliu, tradiciją įgavusiu reiškiniu, tačiau jo finansinė padėtis nėra patikima. Vis dėlto S.Šimkaus chorų konkursas – tarptautinis ir vienintelis toks Lietuvoje.

Konkurso finansavimas yra pati jautriausia styga, niekada nesibaigia lėšų jam paieška. Deja, ne visada jų pavyksta surinkti tiek, kiek reikėtų prestižiniam tarptautiniam chorų sambūriui. Mes, „aukuriečiai”, turime aiškią šio konkurso finansavimo viziją, konkrečių, realių pasiūlymų, tačiau tam reikia ir miesto politikų, ir Kultūros ministerijos pritarimo, aiškios jų pozicijos ir apsisprendimo. Tikiuosi, kad jau XVII konkurso finansinė situacija bus geresnė.

O šiemet konkurse ketina dalyvauti net 25 kolektyvai iš devynių valstybių (praėjusiame konkurse – 14 kolektyvų iš aštuonių valstybių). Be Lietuvos chorų (kurių yra 10), dalyvauti ketina mūsų konkursui ištikimi kaimynai iš Latvijos ir Estijos, laukiame chorų iš Baltarusijos, Ukrainos, Lenkijos, Danijos, Vengrijos ir net iš Afrikos žemyno – Ganos Respublikos.

Tarptautinis konkursas yra chorų forumas, kuriame dalyvauja visi norintys chorai, bet jie turi atitikti konkurso nuostatų keliamus reikalavimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.