Elektrą gamins ir skirstys brangiau

Nuo kitų metų, Ignalinos atominės elektrinės (IAE) pageidavimu, elektros energijos gamyba gali brangti 0,56 cento. Maždaug penktadaliu norima branginti ir elektros skirstymą. Tad galutinė elektros kaina vartotojams gali smarkiai padidėti.

Šį mėnesį turėtų paaiškėti, ar Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) patenkins elektros energijos gamintojų ir skirstytojų norą padidinti kainas.

Nuo kitų metų IAE už kilovatvalandę pagamintos elektros energijos nori gauti 7,14 cento, arba 8,5 proc. daugiau nei šiais metais. Iki šiol IAE parduodama elektros energijos kaina buvo 6,58 cento už kilovatvalandę.

„Iš pradžių IAE pageidavo, kad elektros energijos kilovatvalandė kainuotų 8,08 cento, vėliau, pasitarus su Ūkio ministerija, Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai maždaug prieš savaitę buvo pateikta kita kaina – 7,14 cento už kilovatvalandę”, – vakar pasakojo Rimvydas Sinkevičius, VKEKK Elektros skyriaus vedėjas.

Pasak jo, po VKEKK skaičiavimų šį mėnesį turėtų paaiškėti, ar būtent tokia bus viršutinė elektros energijos gamybos kainos riba.

Teigiama, kad tiek branginti elektros energijos gamybą IAE verčia brangstantis kuras.

Elektros gamybos kaina sudaro maždaug 20 proc. galutinės elektros kainos vartotojams. Ji turėtų paaiškėti lapkričio pabaigoje. Paprastai elektros kaina vartotojams būna mažesnė nei nustatyta viršutinė riba.

Kaip jau rašė LŽ, rugsėjo pabaigoje VKEKK patvirtino 1,67 cento už kilovatvalandę, arba 70 proc., didesnę viršutinę elektros perdavimo kainą 2008-2010 metais. Nuo šiais metais esančio 2,41 cento už kilovatvalandę ji didės iki 4,08 cento už kilovatvalandę.

Elektros perdavimo kaina sudaro 10 proc. galutinės elektros kainos.

BNS praneša, kad dvi šalies elektros skirstomųjų tinklų bendrovės – Rytų skirstomieji tinklai (RST) ir „VST” taip pat jau kreipėsi į VKEKK prašydamos vidutiniškai penktadaliu padidinti vidutines elektros skirstymo kainos viršutines ribas 2008-2010 metais.

RST prašo žemos įtampos, kuria dažniausiai elektra tiekiama gyventojams, skirstymo kainos viršutinę ribą didinti 16,5 proc., nuo 10,06 iki 11,72 cento už kilovatvalandę, o „VST” – 23,1 proc., nuo 9,17 iki 11,29 cento.

Skirstymo kainos vidutinės įtampos tinkle viršutinę ribą RST norėtų didinti 22,7 proc., nuo 6,30 iki 7,73 cento, o VST – 21 proc., nuo 7,37 iki 8,92 cento už kilovatvalandę.

R.Sinkevičius tikisi, kad šias ribas komisija svarstys spalio 16 dienos posėdyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.