Tarptinklinio ryšio tarifai sumažėjo 60 proc.

Nuo šių metų vasaros Europos Sąjungos (ES) šalių mobiliojo ryšio vartotojai už naudojimąsi mobiliuoju ryšiu užsienyje moka iki 60 proc. mažiau. Europos mobiliojo ryšio operatoriai pradėjo taikyti Europos tarifą kaip ir planuota. Tai parodė tyrimas, kurį atliko 27 nacionalines ryšių reguliavimo institucijas jungianti Europos reguliuotojų grupė (ERG), bendradarbiaudama su Europos Komisija, praneša ES spaudos tarnyba.

Nustatyta, kad mobiliojo ryšio operatoriai iš esmės laikosi reikalavimo nuo liepos 30 d. visiems tarptinklinio ryšio vartotojams nustatyti, pasiūlyti ir sudaryti galimybę naudotis Europos tarifu (ne didesniu kaip 49 euro centai be PVM už minutę skambinant užsienyje ir ne didesniu kaip 24 euro centai be PVM už minutę priimant skambučius užsienyje).

Iki šių metų rugpjūčio 30 d. maždaug 200 mln. ES vartotojų jau buvo pasirinkę Europos tarifą. Daugelis operatorių suskubo Europos tarifą taikyti dar liepą arba rugpjūtį, t. y. anksčiau nei buvo privaloma pagal teisės aktus. ERG atlikto tyrimo duomenimis, mobiliojo ryšio operatoriai iš esmės laikosi ES tarptinklinio ryšio kainų reikalavimų.

„Kaip ir numatė Europos teisės aktų leidėjai, Europos tarifas tapo standartine tarptinklinio ryšio paslaugų kaina ES, – sakė ES informacinės visuomenės ir žiniasklaidos komisarė Vivjena Reding (Viviane Reding). – Džiaugiuosi, kad dėl glaudaus Europos Komisijos ir ERG bendradarbiavimo bei tvirtos Europos Parlamento politinės paramos šią vasarą sklandžiai pereita prie Europos tarifo. Tiesa, dar yra problemų, susijusių su kai kurių naujų tarptinklinio ryšio tarifų pasiūlymų skaidrumu. Tačiau šiandien pasikalbėjau su ERG ir Europos vartotojų asociacijos BEUC atstovais ir esu įsitikinusi, kad nacionalinės reguliavimo institucijos kuo skubiau ims spręsti šiuos klausimus”.

„ERG yra patenkinta pirmaisiais reglamento įgyvendinimo rezultatais. Europos Komisija, bendradarbiaudama su ERG, sektoriui suteikė gaires, kaip praktiškai taikyti reglamentą, todėl nacionalinėms reguliavimo institucijoms buvo lengviau stebėti veiklą. Tai puikus derinamojo darbo pavyzdys”, – sakė šiuo metu ERG pirmininko pareigas einantis Robertas Viola (Roberto Viola) ir jį šiame poste ateinančiais metais pakeisiantis Danielis Patakis (Daniel Pataki).

2007 m. birželio 30 d. įsigaliojusiame naujajame ES tarptinklinio ryšio reglamente reikalaujama, kad iki liepos 30 d. judriojo ryšio operatoriai sudarytų galimybę naudotis ir aktyviai siūlytų savo klientams Europos tarifą bei imtų taikyti Europos tarifą praėjus mėnesiui nuo dienos, kai klientai pasirinko Europos tarifą, arba, jei jie to nepadarė, vėliausiai iki 2007 m. rugsėjo 30 d.

Europos tarifas reiškia, kad tarptinklinio ryšio minutės kaina negali būti didesnė kaip 49 euro centai be PVM už minutę skambinant ir 24 euro centai be PVM už minutę priimant skambučius užsienyje. 2008 m. ir 2009 m. Europos tarifas bus toliau mažinamas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.