Ignalinos AE brangins elektrą

Ignalinos atominė elektrinė (AE) prašo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nuo kitų metų nustatyti jai viršutinę parduodamos elektros kainos ribą 7,14 cento už kilovatvalandę (kWh). Dabar jėgainė elektrą parduoda už 6,58 ct/kWh.

Komisija viršutinę kainos ribą pagrindinei šalies elektros gamintojai planuoja nustatyti spalio viduryje, o po to imtis žemos įtampos elektros skirstomųjų tinklų tarifų. Aukštos įtampos elektros perdavimo operatorei „Lietuvos energijai” komisija jau nustatė viršutines elektros perdavimo kainos ribas Lietuvos teritorijoje trejiems metams. Ji per šį laikotarpį gali būti padidinta beveik 70 proc. – nuo dabartinės 2,41 ct/kWh iki 4,08 ct/kWh. Planuojama, kad kitąmet kaina bus padidinta iki 3,02-3,03 ct/ kWh. Komisijos pirmininko Virgilijaus Poderio teigimu, elektros gamybos kaina sudaro apie penktadalį galutinės elektros kainos, o perdavimo kaina -dešimtadalį. Tikimasi, kad būsima elektros kaina vartotojams paaiškės tik lapkričio pabaigoje.

Kol kas naujos Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vadovas ir nariai viešai neprognozuoja, kiek nuo 2008 m. brangs elektra. Kai kurie energetikos specialistai užsimena, kad gyventojams elektra gali brangti apie 6 ct/kWh, o vartotojų organizacijos perspėja, kad kaina gali šoktelėti iki 6-9 ct/kWh ar dar daugiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.