Vilniaus energetikos saugumo forumas ieškos sąsajų su alternatyviomis rinkomis

Aukščiausio lygio forumas „Vilniaus energetikos saugumo konferencija 2007: Atsakinga energetika – atsakingiems partneriams”, kuri spalio 10-11 dienomis rengiama Lietuvos ir Lenkijos prezidentų iniciatyva, bandys paskatinti diskusijas dėl bendros energetikos politikos ne tik Europos Sąjungos viduje, bet ir ieškoti sąsajų bei bendradarbiavimo būdų su naujais naftos ir dujų tiekėjais Kaspijos jūros regione.

Šis forumas – pavasarį Krokuvoje įvykusio prezidentų susitikimo tęsinys. Gegužę Krokuvoje susirinkę Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Gruzijos ir Azerbaidžano vadovai pasirašė susitarimą dėl energetinės priklausomybės nuo Rusijos mažinimo. Jame siūloma nutiesti alternatyvų naftotiekį nuo Ukrainos Brodų miesto, iki kurio nafta vamzdynu atiteka iš Odesos, iki Lenkijos Plocko naftos perdirbimo gamyklos, o toliau – iki Gdansko jūrų uosto. Tai suteiktų Rytų Europos regionui alternatyvią galimybę atsirūpinti žaliava ir sumažintų priklausomybę nuo Rusijos energetinių išteklių. Preliminariai skaičiuojama, kad naftotiekis pradėtų veikti nuo 2012 m.

Vilniaus konferencijoje planuojama pasirašyti sutartį dėl minėtą naftotiekio projektą įgyvendinsiančios įmonės steigimo, kurioje nedidelę dalį akcijų turėtų ir Lietuva, taip pat ketinama pasirašyti susitarimą ir dėl Lietuvos-Lenkijos elektros tilto bendrovės įsteigimo.

Vilniaus forumas pagal programą bus suskirstytas į tris dalis – Krokuvos susitikimo tąsą, kurioje šešių valstybių prezidentai aptars alternatyvaus naftotiekio Odesa-Brodai-Plockas eigą, taip pat vyks valstybių vadovų konferencija bei energetikos ekspertų ir įmonių forumas. Į pastarąjį laukiama atvykstant ekspertų maždaug iš 150 kompanijų.

Vadovų konferencijoje ketina dalyvauti Lenkijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Latvijos, Rumunijos, Ukrainos prezidentai, Estijos premjeras, Čekijos vicepremjeras, keliolika energetikos ministrų – Prancūzijos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Turkijos, Belgijos, Olandijos ir kitų šalių. Europos Sąjungai (ES) atstovaus energetikos komisaras Andris Piebalgas, Turkmėnistanui – Valstybės angliavandenilių išteklių valdymo ir naudojimo agentūros prie prezidento vykdomasis direktorius.

„Iš viso dalyvaus 21 šalis, kuri kalbės, 13 ES šalių, 6 rytinės kaimynės ir 3 specifinės šalys. Tai Turkija, Norvegija, JAV, taip pat Europos Komisija”,- spaudos konferencijoje apie dalyvius informavo Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Žygimantas Pavilionis.

Prezidento patarėjas, Užsienio politikos grupės vadovas Valteris Baliukonis sakė, kad Rusijai bus atstovaujama žemiausiu lygiu iš visų šalių – ji nusprendė atsiųsti tik savo ambasadorių Lietuvoje.

Forume yra akredituota daugiau nei 330 žiniasklaidos atstovų, iš jų pusė – – iš užsienio šalių.

Anot Ž. Pavilionio, konferencijoje, kurioje didelis dėmesys bus skirtas energetikos tiekimo saugumui, reikia tartis dėl prioritetinių projektų, taisyklių ir pradėti dviejų pagrindinių veikėjų – ES ir JAV – civilizuotą dialogą energetinio saugumo tema.

„Šios konferencijos tikslas – suburti ES ir JAV energetikus, taip pat tas šalis, kurios siekia dirbti kartu, ir sudaryti energetikos lobistų saugumo sambūrį, kuris reguliariai susitiktų ir primintų tiek prieš kiekvieną ES pavasario viršūnių tarybą, tiek prieš kiekvieną ES ir JAV viršūnių susitikimą”, – sakė Ž. Pavilionis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.