Planavimą stabdė politikai

Klaipėdoje tvirtinama nepagrįstai mažai naujų teritorijų detaliųjų planų. Per pusmetį uostamiestyje buvo patvirtinta detaliųjų planų tik aštuoniems hektarams ploto. O Vilniuje per tą patį laiką – suplanuoti 33 hektarai, Kaune – 17 hektarų.

Trūksta laisvos žemės

Meras Rimantas Taraškevičius sakė, kad Klaipėdoje jau yra patvirtinti detalieji planai labai didelėms teritorijoms.

Pavyzdžiui, nuo BIG prekybos centro Jūrininkų prospekto link, buvusio Trinyčių fabriko teritorija, žemės plotas nuo Jono kalnelio Danės upės aukštupio link, Labrenciškių kvartalas.

„Buvo metas, kai Kaune detalieji planai buvo visiškai užstrigę”, – sakė R.Taraškevičius.

Jo nuomone, Klaipėdoje detalieji planai tvirtinami ne vangiai, tačiau laisvų plotų naujoms statyboms sparčiai mažėja.

Bendrovės „Kleta” direktorius Arūnas Kuraitis sakė, kad Klaipėdos rajone detalieji planai patvirtinami per 6-9 mėnesius. O Klaipėdos mieste planavimo procedūros užtrunka daugiau nei trejus metus.

„Po trejų metų pasensta planavimo sąlygos ir tenka vėl naujas užduotis išsiimti. Planavimo procedūros užtrunka, nes kiekviena įstaiga, derinanti projektą, gali tai daryti mėnesį laiko. Jei duoda pastabų, tuomet vėl tenka laukti mėnesį, kol peržiūrės pataisytą dokumentą”, – pasakojo direktorius.

Kiršino visuomenę

Kai kurie detalieji planai Klaipėdoje vilkinami dėl pigaus politikavimo.

„Objektas po keletą kartų svarstomas savivaldybės tarybos Teritorijų planavimo komitete. Jam pritaria ir parašu tai patvirtina kompetentingi savivaldybės administracijos tarnautojai. Tačiau savivaldybės taryboje kyla beprasmės diskusijos apie tai, kas yra daugelį kartų svarstyta ir atsakyta į visus klausimus”, – piktinosi direktorius.

Direktorius prisiminė peripetijas tvirtinant žemės sklypų Naujojoje Uosto gatvėje 7, M.Šerniaus gatvėje 3 ir 12 detalųjį planą.

„Konservatorius Naglis Puteikis pareiškė, kad padarius šio detaliojo plano pakeitimus „Kleta” ir rangovas „Klaipėdos monolitas” uždirbs trigubai daugiau, nes tris kartus padidės pastatų aukštingumas”, – stebėjosi A.Kuraitis.

Anot direktoriaus, padarius pakeitimus bus užstatyta 1280 kvadratinių metrų mažiau nei buvo leista ankstesniuoju detaliuoju planu.

„Tik vienas fragmentas iškils iki devynių aukštų. „Vitės” kvartalas niekada nebuvo bakūžių rajonas. Naglis Puteikis paskaičiavo, kad leidus iki devynių aukštų padidinti pastatų aukštingumą, bus trigubai daugiau pelno, tačiau jis – neįsigilino į naują detalųjį planą ir nesuskaičiavo, kad bus pastatyta 18 procentų patalpų mažiau nei leido ankstesnis detalusis planas. Nesuprantama, kodėl detaliojo planavimo reikalų neišmanantis politikas gali kiršinti visuomenę, juodinti įmones”, – piktinosi A.Kuraitis.

Anot jo, „Klaipėdos monolitas” laimėjo statybų konkursą, nes pasiūlė mažiausią kainą. konkurse dalyvavo trys pretendentai.

„Tai kokie čia gali būti mero interesai?” – stebėjosi A.Kuraitis.

Apskundė merą

„Klaipėda” rašė, kad merą Rimantą Taraškevičių ir savivaldybės tarybos liberalcentristų frakciją opozicija apskundė etikos sargams.

Esą tvirtinant minėtąjį detalųjį planą buvo siekiama asmeninės naudos ir atsidėkota už finansinę paramą savivaldybės rinkimuose. Meras yra didžiausias „Klaipėdos monolito” akcininkas, o liberalcentristai gavo iš „Klaipėdos monolito” 35 tūkst. litų rinkimų kampanijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.