Atleidžiami antstoliai kils į kovą

Teisingumo ministro įsakymu netekusi įgaliojimų antstolė Genovaitė Pociuvienė ketina bylinėtis dėl teisės toliau dirbti ir savo įgaliojimų nestabdo.

Apie atleidimą pranešė faksu

Teisingumo ministras Petras Baguška rugsėjo 28 dieną pasirašė įsakymą dėl 27 antstolių įgaliojimų pasibaigimo. Beveik penktadalis Lietuvos antstolių išbraukiami iš antstolių sąrašų, nes iki šių metų spalio 1 dienos neįgijo aukštojo teisinio universitetinio išsilavinimo.

Klaipėdoje teisės dirbti neteko antstolė G.Pociuvienė.

Daugiau nei 20 metų antstole dirbanti moteris tikino ir toliau dirbsianti, nes ministro įsakymą ketina apskųsti teismui.

Kol nebus teismo sprendimo, ji ketina toliau vykdyti savo pareigas.

G.Pociuvienė yra baigusi teisės studijas Baltijos Rusų institute ir jau kelis mėnesius laukia, kada Studijų kokybės centras legalizuos jos išsilavinimą patvirtinantį dokumentą.

G.Pociuvienei Teisingumo ministro įsakymas asmeniškai dar neįteiktas. Kaip ir daugelį atleidžiamų antstolių, ją įsakymo kopija pasiekė faksu.

Antstoliai stebisi, kodėl apie atleidimą jie nebuvo įspėti prieš mėnesį.

Kontora ir toliau dirba

Nors vakar Vilniaus apygardos administracinis teismas dar nebuvo gavęs nė vieno iš 27 netekusių teisės dirbti antstolių prašymų, iš neoficialių šaltinių žinoma, kad dauguma jų dėl teisės dirbti ketina bylinėtis.

Lietuvos antstolių rūmų atstovė spaudai Dora Petkauskaitė sakė, kad oficialiai visi 27 ministro įsakyme paminėti antstoliai nebėra antstolių savivaldos nariai.

„Mūsų požiūriu, jie veiklos nevykdo. Jų bylos paskirtos vykdyti kitiems antstoliams”, – teigė D.Petkauskaitė.

Antstolė G.Pociuvienė turi 4090 vykdomųjų bylų.

Teisingumo ministerijos darbuotojų sprendimu jos perduotos vykdyti uostamiestyje dirbantiems antstoliams Gintarui Kairiui ir Jonui Petrikui. Jie bylas turėtų perimti per mėnesį.

Tačiau antstolės G.Pociuvienės kontoroje Bokštų gatvėje apie tai nėra jokios informacijos. Kontora dirba kaip ir anksčiau.

Ministrą įtaria protegavimu

Vakar vienuolika uostamiesčio antstolių pasirašė ir išsiuntė Teisingumo ministrui laišką, kuriuo prašo G.Pociuvienės bylas perduoti vykdyti ne dviem, o išdalinti visiems Klaipėdoje dirbantiems antstoliams.

Kitas kolegų siūlomas variantas – laikinai perduoti G.Pociuvienės bylas vykdyti toje pačioje kontoroje dirbančiai antstolei Laimai Neniškienei.

O kai bus paskirtas kitas antstolis, šias bylas perduoti jam.

Be to, klaipėdiečiai prašė vieno skolininko bylas skirti tam pačiam antstoliui, o neišskirstyti jų keliems vykdytojams.

Uostamiestyje dirbantys antstoliai įsitikinę, kad ministerija nesilaiko konkurencijos principo ir kai kuriuos kolegas proteguoja.

Klientai skambino į ministeriją

Vakar Teisingumo ministerijoje netilo telefonai. Antstolių klientai sunerimo, ar nenukentės jų interesai dėl to, kad vykdomųjų bylų vykdymas sustabdytas.

Lietuvoje sustabdytas daugiau nei 130 tūkstančių bylų vykdymas.

Pasak D.Petkauskaitės, tai reiškia, kad dar bent dukart daugiau žmonių gali turėti problemų. Jie negaus pažymų, o be jų negalės tvarkyti savo piniginių bei kitų reikalų.

Kadangi viešai nebuvo paskelbtos atleidžiamų antstolių pavardės, jų klientai dar nepradėjo atakuoti kontorų.

Antstoliams padaugės darbo

Klaipėdoje dirba trylika antstolių. Jiems gali padaugėti darbo, nes Klaipėdos apygardos teismo žinioje yra tolimesnius rajonus aptarnaujantys antstoliai.

Tad klaipėdiečiams gali tekti perimti dar trijų netekusių teisės dirbti antstolių iš Jurbarko ir Tauragės bylas.

Tokiu atveju trylikai uostamiestyje dirbančių antstolių reikės perimti apie 54 tūkstančius vykdomųjų bylų.

Antstolių rūmų prezidiumo pirmininkė Inga Karalienė sakė, kad Teisingumo ministrą ketinama prašyti pereinamojo laikotarpio byloms perimti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Atleidžiami antstoliai kils į kovą"

  1. x

    Gal kas žinp R.Mikliušienė Jonavoje neišmesta? 😯

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.