Trakų ežerai – turtuolių rezervatas

Įkalta į ežero dugną ir kelią prie vandens užstojanti geležinė tvora, pakeistas pakrantės reljefas, vandens apsaugos juostoje suręsta didelė pirtis ir kiti pastatai, greta jų telkšantis didžiulis baseinas, toli į ežerą nutiestas metalinis tiltas – tik dalis pažeidimų, kuriuos užvakar užfiksavo Trakų istorinio nacionalinio parko darbuotojai prie šiame parke tyvuliuojančio Skaisčio ežero.

Gamtosaugininkai nustatė, kad šis žemės sklypas prie Skaisčio ežero greta Kariotiškių kaimo (Lentvario seniūnija) Trakų nacionalinio parko teritorijoje išnuomotas garsiems vilniečiams verslininkams Dariui Leščinskui, Edmundui Tradišauskui ir teisininkui Rolandui Valiūnui.

„Teritorija neturi būti aptverta iki pat vandens – net ir privačių valdų savininkai privalo palikti praėjimą. Lieptas gali būti iki 15 metrų ilgio, o šis kur kas ilgesnis. Pakrantėje pakeistas reljefas, o nacionalinio parko teritorijoje tai daryti draudžiama”, – vardijo LŽ pažeidimus Trakų istorinio nacionalinio parko paminklotvarkininkas Stanislovas Čepinskas.

Dar labiau jis nustebo išvydęs prie pat kranto iškastą didelį baseiną, šalia kurio stūkso nemaža pirtis. Nuo jos į baseiną veda „lovys”, kuriuo galima patogiai nuskrieti į baseiną.

„Aiškiai matyti, jog čia buvo supiltas pylimas, o jame įrengtas baseinas. Nedraudžiama iškasti iki 300 kvadratinių metrų dydžio kūdros, tačiau tik ne tokiose vietose”, – svarstė nacionalinio parko darbuotojas.

Bangos sūpavo jachtą

Ant didžiulės vilos stogo iškeltoje vėjarodėje iškalti skaičiai 2006 rodė, jog visa ši milžiniška statyba prie pat ežero – nauja. Tai bylojo ir į šią vilą šviežiai nutiestas gražios skaldos kelias. Greta jo stulpuose įmontuotos vaizdo kameros fiksuoja kiekvieną šios valdos svečią.

Vieni darbininkai tvarkė kelio bordiūrus, kiti triūsė pirtyje, treti – didžiulėje pavėsinėje ar kitokios paskirties pastate prie ežero. Jie tvirtino šių statybų šeimininko nepažįstantys.

Prieplaukoje prie tilto ežero bangos sūpavo jachtą. Trakiškiai spėliojo, jog šis laivas galbūt priklauso vienos didžiausių Lietuvos verslo bendrovių – UAB „Švyturys-Utenos alus” vadovui Rolandui Viršilui, tačiau šis LŽ išsigynė tokio gražaus laivo neturįs. „Galbūt žmonės supainiojo vardus – tai mano bendravardžio Valiūno jachta”, – juokavo gerai nusiteikęs verslininkas.

KGB vilos šešėlis

„Vietos žmonės pastatus toje vietoje nuo seno vadina KGB vila, nes kadaise čia ilsėdavosi sovietinio saugumo pareigūnai”, – prisiminė Trakų istorinio nacionalinio parko direktorius Gintaras Abaravičius.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę šie trys KGB vilos pastatai buvo pavadinti 44 vietų poilsio namais prie Skaisčio ežero ir priklausė Trakų rajono savivaldybei. Vėliau jie buvo privatizuoti.

Parko planavimo shemoje užfiksuota, jog žemė šioje vietoje yra rekreacinės (poilsio) paskirties. Tokį statusą turintys žemės sklypai priklauso valstybei ir nėra parduodami ar perkami – jie gali būti tik nuomojami.

Mokestis už rekreacinės paskirties žemę yra kur kas didesnis, negu už įprastinę, ir turėtų patekti į valstybės biudžetą, o ar tikrai patenka – privalo kontroliuoti Mokesčių inspekcija.

2000 metais savivaldybė šį 4,10 ha žemės sklypą ant Skaisčio ežero kranto 99 metams išnuomojo minėtiems piliečiams D.Leščinskui, E.Tradišauskui ir R.Valiūnui.

G.Abaravičius prisiminė, jog prieš keletą metų jie prašė parko direkcijos leisti padalyti atskirais sklypais šį žemės plotą. „Paaiškinome, jog įstatymai to nenumato”, – tvirtino istorinio nacionalinio parko vadovas.

Tik visuomenės reikmėms

Nacionalinio parko planavimo schema, Specialiosios žemės ir miško naudojimo sąlygos bei kiti teisės aktai nurodo, jog rekreacinėje teritorijoje galima tik poilsiautojams apgyvendinti ir aptarnauti skirta veikla.

„Ten gali būti statomi tik visuomenės poilsiavimui skirti pastatai ir kiti įrenginiai, tačiau ir tam būtini detalieji planai”, – aiškino parko direktorius.

Nacionalinio parko direkcija savo archyve rado 2004 metų lapkričio 17 dieną patvirtintą detalųjį planą, kuriame numatyta įrengti kelią, pastatyti poilsio namus, pirtį ir elingą (laivų garažą), taip pat apjuosti šios rekreacinės įstaigos teritoriją tvora. Šių darbų užsakovai – D.Leščinskas, E.Tradišauskas ir R.Valiūnas.

Bendrovės „Ogmios Astra” valdybos pirmininkas D.Leščinskas išpopuliarėjo per vadinamąją Vilniaus mero rinkimų bylą, kai kartu su buvusiu sostinės meru Artūru Zuoku ir „Rubicon group” valdybos pirmininku Andriumi Janukoniu buvo apklausti Vilniaus 1-ąjame apylinkės teisme dėl galimo nusikalstamo poveikio sostinės tarybos nariui Vilmantui Drėmai.

E.Tradišauskas yra daugiausia medžioklės safariais egzotiškose šalyse pagarsėjęs verslininkas – bendrovės „Fujifilm Lietuva” generalinis direktorius.

Teisininkas R.Valiūnas – garsios, vienos didžiausių Baltijos kraštuose advokatų kontoros „Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai” vadovaujamasis partneris, vienas Vilniaus Rotary klubo, į kurį susibūrę turtingi ir įtakingi žmonės, įkūrėjų. Šio klubo narys yra ir verslininkas R.Viršilas.

Gamtosaugininkai spėlioja, ar pastarasis verslininkas nėra naujasis šios valdos savininkas ar nuosavybės bendrininkas.

Kreipėsi į inspekciją

„Svarbu, kad šios teritorijos statusas nebūtų pakeistas į kitokį negu rekreacinė”, – būgštavo Trakų istorinio nacionalinio parko direktorius G.Abaravičius.

Tvenkinį, tvorą iki vandens, ilgesnį nei leidžia galiojantys teisės aktai lieptą ir kitas pastebėtas negeroves Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija pavadino nukrypimu nuo detalaus projekto ir išsiuntė Vilniaus apskrities viršininko administracijos statybos inspekcijai pranešimą apie šiuos pažeidimus.

„Atskirai aiškinsimės, ar projektą atitinka pastatai. Tik apskrities viršininko administracijai suteikta teisė įvardyti, ar statyba yra savavališka, ir bausti jos užsakovus bei vykdytojus”, – sakė parko vadovas G.Abaravičius.

Teisės aktai įpareigoja savavališkas statybas likviduoti. Jei jų iniciatoriai geranoriškai nesutinka to daryti – paprastai Lietuvoje taip ir būna – valstybės pareigūnai kreipiasi į teismą. Tačiau ten tokios bylos dažniausiai įstringa ilgam.

Pavyzdžiui, Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija jau 11 metų negali per teismus pasiekti, kad būtų nugriautas savavališkai pristatytas Dekanidzių vilos Varnikų kaime, taip pat prie Skaisčio ežero, antras aukštas.

P.S. Su D.Leščinsku ir J.Valiūnu vakar LŽ susisiekti nepavyko, o E.Tradišauskas, nors ir patvirtino 2004 metais buvęs vienas iš trijų detaliojo plano užsakovų, tvirtino vėliau nieko nestatęs. „Aš jau penkeri metai nieko nestatau”, – kalbėjo verslininkas ir tikino nežinąs, kas yra naujosios statybos prie Skaisčio ežero savininkas.

Tad kas gi tikrasis KGB vilos savininkas?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.