Eugenijui Paulauskui 80: ekstravagantiška Lidia Baich ir subtilus Justinas Brownas

Ekstravagantiška smuikininkė Lidia Baich, aktyviai dalyvaujanti ne tik simfoniniuose klasikos projektuose, bet ir masiniuose populistiniuose muzikos renginiuose kartu su italų tenorais Andrea Boccelli, Luciano Pavaroti ar legendine anglų roko grupe „Deep Purple”; ir dirigentas Justinas Brownas, tikras britas, įsisavinęs subtilų humoro jausmą ir gilias tradicijas bei tobulinęsis pas Leonardą Bernsteiną ir Luciano Berio, įprasmins ir išdailins smuiko profesoriaus Eugenijaus Paulausko 80-mečiui skiriamą koncertą, vyksiantį spalio 13 d., 19 val., Filharmonijos Didžiojoje salėje.

„Lietuvos muzikinės kultūros panoramoje Eugenijų Paulauską girdime ir regime kaip reto talento ir pasišventimo muzikai, įvairiapusiškos ir vaisingos ilgametės darbuotės, aukštų meno siekių ir vitališko polėkio menininką. Tai ryškus smuikininkas virtuozas – solistas ir istorinio Lietuvos kvarteto primarijus. Šakota jo veikla turi ir turės įtakos lietuvių smuiko ir styginių kvartetų muzikos interpretacijų bei pedagogikos raidai, tarptautinių kamerinės muzikos ir styginių kvartetų festivalių gimimui ir plėtotei Lietuvoje, kituose mūsų smuiko kultūros baruose. Kaip smuiko ir kvarteto klasių pedagogas Lietuvos meno, aukštesniosiose ir aukštosiose muzikos mokyklose per bemaž penkiasdešimt metų parengė daug puikių smuikininkų atlikėjų ir pedagogų, subūrė ir išugdė styginių kvartetų, o vienas jo pirmagimių studentiškų ansamblių – Čiurlionio kvartetas – jau daug metų įsitvirtinęs geriausių Lietuvos ir Europos kvartetų gretose,” – taip entuziastingai apie Eugenijų Paulauską rašo muzikologas Arvydas Karaška.

Eugenijaus Paulausko garbios sukakties proga koncerte Filharmonijoje grieš minėtoji smuikininkė Lidia Baich, kuri be muzikos mėgsta tapybą, jodinėjimą, sakalų dresūrą ir gamtos mokslus bei aktyviai remia keletą gamtosaugos organizacijų. Savuoju „ex Guilet” smuiku (pagamintu 1727 m. meistro Giuseppe Guarneri del Gesł), kurį jai nuomoja Austrijos nacionalinis bankas, ji griežia didžiausiose pasaulio koncertų salėse, arenose ir netgi stadionuose. 2002 m. Lorino Maazelio pakviesta, Lidia Baich gastroliavo su minėtuoju italų tenoru Andrea Boccelli abipus Atlanto, o kitais metais dalyvavo dešimtmečio jubiliejiniuose koncertuose „Pavarotti ir draugai” Modenoje. Jos genuose persipina įžymios rusų muzikų giminės ir austrų violončelininko kodai, turbūt todėl ji be galo sėkmingai dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose konkursuose. Antai 1998-aisiais grodama Henri Vieuxtemps’o Penktąjį koncertą, ji laimėjo Eurovizijos Didįjį prizą. Žiuri pirmininkas lordas Yehudi Menuhinas ją pavadino geriausia metų Europos muzikante.

Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui spalio 13-osios vakarą vadovaus garsus britų dirigentas, Kembridžo universiteto auklėtinis Justinas Brownas. Jis bendradarbiavo su visais žymiausiais Anglijos kolektyvais – BBC, Londono, Bornmuto simfoniniais orkestrais, Karališkuoju filharmonijos orkestru. Pastaraisiais metais jo koncertiniai maršrutai driekiasi per visą pasaulį, jis dažnas svečias ne tik Europos šalyse, bet ir Izraelio, Singapūro, Taipėjaus, Perto, Melburno bei Sidnėjaus koncertinėse erdvėse. „Naujasis Alabamos simfoninio orkestro meno vadovas Justinas Brownas šį kolektyvą tučtuojau pavertė vienu vitališkiausių šalies orkestrų, kuris it didžiausias ekspertas, drąsiai ir energingai atlieka populiarųjį klasikinį repertuarą” – rašė „The New Yorker”.

Koncerte skambės Benjamino Britteno keturi „Jūros interliudai” iš operos „Peteris Grimesas”, Sergejaus Prokofjevo Pirmas koncertas smuikui ir orkestrui ir Johanneso Brahmso Antra simfonija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.