Žudikas laisve mėgavosi dvi valandas

Liepą laisvės paragavęs ir tik dvi dienas ja džiaugęsis priverstinai gydomas žudikas Paulius Navickas praėjusią naktį vėl buvo ištrūkęs į laisvę. Šįsyk – viso labo tik dviem valandoms.

Nuolat šnekėjęs, kad anksčiau ar vėliau ištrūks į laisvę, už aštuonmetės nužudymą dvylikai metų nuteistas ir priverstinai gydomas Paulius Navickas užpraeitą naktį įvykdė savo ketinimus. Išnarstęs Rokiškio psichiatrijos ligoninės metalinę lovą ir jos galu išdaužęs palatos langą, šis sportiškas 27-erių vyriškis nesunkiai perlipo 2,5 metro apsauginę tvorą ir dingo tamsoje. Vaizdo įrašai byloja, kad pabėgti Gestapu pramintam ligoniui pakako septyniolikos sekundžių.

Išgarsėjęs ligonis

P.Navickas yra vienas iš garsiausių Rokiškio psichiatrijos ligoninės ligonių. Juodą šlovę jis pelnė prieš dvylika metų, kai būdamas 15-metis paauglys ir gyvendamas Kaune, žiauriai nužudė gretimame name gyvenusią aštuonmetę Daivutę. Medikams nustačius, kad jis serga psichikos liga ir yra nepakaltinamas, vaikiną imta priverstinai gydyti. Iš pradžių gydytas griežto, po to – sustiprinto, o galop – bendrojo stebėjimo sąlygomis, šiemet šis vyras buvo trumpam perkeltas gydytis į gimtojo Kauno psichiatrijos ligoninę.

Besigydydamas Kaune P.Navickas išgarsėjo antrąsyk: liepą jis pašiurpino Lietuvą pabėgęs iš psichiatrijos ligoninės. Po dviejų parų intensyvių paieškų bėglį pavyko aptikti draugės bute Kaune. Jis buvo nuvežtas į Rokiškio psichiatrijos ligoninę. Kadangi ligonis nepakaltinamas, dėl P.Navicko pabėgimo byla nebuvo iškelta, atsakyti neteko ir jį priglaudusiai merginai.

Planus ištrūkti į laisvę P.Navickas rezgė ir atvežtas į Rokiškį. Anot Rokiškio psichiatrijos ligoninės vyriausiojo gydytojo Algimanto Liausėdo, šis ligonis buvo konfliktiškas, personalui kėlė problemų. Ligoninės vadovas teigė, jog P.Navickas nuolat pabrėždavo esąs sveikas, todėl turintis gyventi laisvėje. Tą patį ne kartą tvirtino ir jo artimieji.

Realizavo norą pabėgti

Norą patekti į laisvę P.Navickas realizavo naktį iš pirmadienio. Išnarstęs lovą ir jos galu išdaužęs plastikinio lango stiklą, bėglys iššoko pro jį ir perlipo 2,5 metro aukščio tvorą.

Ligoninę saugančios privačios saugos bendrovės „Ekskomisarų biuras” apsaugos būrio viršininkė Aldona Mazaliauskaitė teigė, jog į ligonio pabėgimą apsaugos darbuotojai reagavo iškart ir šoko vytis. Tačiau P.Navicko būta greitesnio. Nepagavę bėglio, apsaugininkai skubiai apie jį pranešė Rokiškio rajono policijai, pagalbos kreipėsi į pasieniečius. Šie mėgino bėglį vytis su šunimi, tačiau šis greitai pametė pėdsakus.

Anot A.Mazaliauskaitės, į psichiškai nesveiko ir pavojingo bėglio paieškas įsitraukė apie trisdešimt policijos pareigūnų. Jie blokavo miestą, tikrino automobilius. P.Navicko ieškota apie porą valandų. Ketvirtą valandą nakties jis buvo pagautas laukuose netoli magistralės Panevėžys-Daugpilis, einančios šalia Rokiškio. Sugautasis grąžintas į ligoninę, paguldytas į specialią palatą.

Per maža darbuotojų

A.Liausėdas teigė, jog jo vadovaujamoje ligoninėje, tapusioje vienintele Lietuvoje priverstinio gydymo įstaiga, dirba labai mažai personalo. Anot jo, skyriuje, kuriame P.Navickas iki pabėgdamas gydėsi drauge su pusšimčiu ligonių, jo pabėgimo naktį budėjo tik dvi slaugytojos ir pora sanitarų. Apsaugos darbuotojų šiame skyriuje nebūna niekada. „Kad ir tapome specializuota ligonine, personalo mūsų skyriuje nepadaugėjo. Priimti daugiau darbuotojų neturime teisės”, – apgailestavo A.Liausėdas.

Apsaugos būrio viršininkė A.Mazaliauskaitė pabrėžė, kad bendrojo stebėjimo skyriuje besigydantiems psichikos ligoniams gana nesunku perlipti per skyrių juosiančią tvorą. „Šią tvorą nesunkiai įveikčiau ir aš. Ką kalbėti apie sportišką ir stiprų P.Navicką!” – akcentavo apsaugos būrio viršininkė. Rokiškio psichiatrijos ligoninės vadovas atkreipė dėmesį, kad 2,5 metro aukščio tvora juosia tik bendrojo stebėjimo skyrių. Sustiprinto ir griežtojo režimo skyrius juosia spygliuotos 4 ir 5 metrų gelžbetonio tvoros.

A.Liausėdas, motyvuodamas skubiai sudarytos ligoninės psichiatrų komisijos išvadomis, Rokiškio apylinkės teismui vakar parašė teikimą, kad P.Navickas iš bendrojo stebėjimo skyriaus būtų perkeltas į sustiprinto stebėjimo skyrių. Ten besigydantys ligoniai turi mažiau laisvės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.