Moterys turėtų mokėti daugiau į pensijų fondus

Antros pakopos pensijų fondų dalyvės moterys gaus mažesnes išmokas negu vyrai. Tačiau apie galimybę sukaupti lėšų iš trečios pakopos, kuri esą leistų užsitikrinti sotesnę pensiją, šalyje žinoma per mažai.

Moterys, kaupiančios pinigus antros pakopos pensijų fonduose, sulaukusios pensinio amžiaus gaus gerokai mažesnes išmokas negu vyrai, kaupę tokiomis pat sąlygomis, vien dėl to, kad statistiškai jos ilgiau gyvena.

„Moterims reikėtų atidžiau įvertinti savo pensijų ateitį. Jos turėtų mokėti kiek didesnes įmokas į papildomos dalies – trečios pakopos – pensijų fondus”, – kalbėjo islandiško kapitalo pensijų fondų valdymo bendrovės „MP Pension Funds Baltic” generalinis direktorius Ramūnas Stankevičius, komentuodamas „Spinter” atliktą tyrimą. Per jį buvo aiškinamasi, ar Lietuvoje žinoma trečia pensijų kaupimo pakopa.

Tyrimo duomenimis, net 93 proc. apklaustų gyventojų nieko negirdėjo, kad moterims gali būti mokama mažesnė pensija negu vyrams.

„Pagal Draudimo priežiūros komisijos patvirtintus anuitetų rodiklius moterims nustatytas koeficientas yra 4 proc., o vyrams – 6,9 procento”, – teigė R.Stankevičius. Vadinasi, į pensiją išėjusios moterys, antros pakopos fonde sukaupusios 100 tūkst. litų, per mėnesį gaus 400 litų, o vyrai – apie 700 litų.

Remdamasis tyrimo rezultatais R.Stankevičius daro išvadą, kad šalies gyventojai iš esmės per mažai žino apie trečią pensijų sistemos pakopą. „Reformuota pensijų sistema šalyje veikia jau kelerius metus, tačiau trečios pensijų pakopos dalyvių Lietuvoje esama nedaug – apie 20 tūkstančių”, – sakė jis.

Pateikta duomenų, kad tik 23 proc. šalies gyventojų žino, jog trečia pensijų sistemos pakopa yra savanoriškas papildomas pensijos kaupimas fonduose, bet net 7 iš 10 apklaustųjų išvis neįvardijo, ką reiškia ši pakopa.

R.Stankevičiaus žodžiais, Islandijoje atsiradus trečiai pensijų pakopai prireikė dvejų metų, kad žmonės priprastų kaupti pinigus šios pakopos pensijų fonduose. „Lietuvoje vienas gyventojas pensijų sąskaitoje vidutiniškai yra sukaupęs 1600, o Islandijos gyventojas – net 276 tūkst. litų”, – aiškino R.Stankevičius.

Jam nuostabą kelia tai, kad daugiau kaip pusė apklaustųjų nežino apie mokestinę lengvatą kaupiant lėšas savanoriško kaupimo pensijų fonduose – galimybę susigrąžinti mokesčių permokas.

Dabar į antros pensijų pakopos fondus „Sodra” perveda 5,5 proc. jai sumokėtų mokesčių, o įmokas trečios pakopos pensijų fondams žmogus turi skirti pats. Trečia pensijų kaupimo pakopa yra savanoriškas papildomas pensijos kaupimas pensijų fonduose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.