Premjeras jau nebe toks kategoriškas

Praėjusią savaitę atsistatydinti grasinęs premjeras Gediminas Kirkilas prisipažino kiek pasikarščiavęs ir vakar pareiškė, kad atgauti neišmokėtas pensijas galėtų visi dirbę pensininkai.

Pasak G.Kirkilo, jis nekvestionuoja parlamentarų sprendimo, tačiau jam kyla klausimų dėl neišmokėtų pensijų grąžinimo terminų. „Jeigu Seimas sušvelnins poziciją, pratęs mokėjimą, manau, galima rasti bendrą sutarimą šiuo klausimu”, – sakė G.Kirkilas.

Praėjusią savaitę, Seimui po svarstymo pritarus įstatymo pataisoms, numatančioms pensijų gražinimą visiems dirbusiems pensininkams, G.Kirkilas pareiškė, kad apie pusę milijardo litų kainuosiantis sprendimas sužlugdytų biudžetą ir dėl to jis gali būti priverstas trauktis iš Vyriausybės vadovo kėdės.

Vakar G.Kirkilas teisinosi dėl tokio savo pareiškimo. „Aš juk ne dėl to, kad didelį malonumą jausčiau tokius pareiškimus darydamas. Tiesiog nėra galimybių grąžinti pensijas iš karto”, – poziciją švelnino premjeras.

LŽ žiniomis, kompensacijų dirbusiems pensininkams klausimas gerokai sukiršino vienos iš projekto iniciatorių Seimo Tėvynės sąjungos frakciją. Po G.Kirkilo grasinimų atsistatydinti premjero pusėn su raginimais neskubėti priimti įstatymo pataisų stojo keli frakcijos nariai. Jiems prieštaraujantys parlamentarai esą teigė, kad likus metams iki rinkimų laikas galvoti apie partijos įvaizdį ir rinkėjų palankumą.

Tačiau Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnė Irena Degutienė paneigė ginčus tarp partiečių. Pasak jos, šiai idėjai frakcijoje niekas neprieštaravo ir jie vieningai nusprendė palaikyti pensijų grąžinimą numatantį įstatymą.

Už pensijų grąžinimą pasisako ir prezidentas Valdas Adamkus. Pasak jo, dalį pensijos praradę žmonės turi teisę ją atgauti. „Vienu kartu Lietuva tikrai negalės visko išmokėti. Yra pavėluota – biudžetas daugiau ar mažiau sudarytas. Mano supratimu, reikalingą pinigų sumą būtų galima, kaip ir buvo siūlyta, išdėlioti per 3 metus. Tai būtų realu”, – mano prezidentas.

Švelnesnė Socialdemokratų partijos lyderio G.Kirkilo pozicija nepakeitė jo partiečių Seime nuomonės. „Mūsų pozicija nepasikeitė, mes ir toliau nepalaikome tokio įstatymo pataisų”, – LŽ sakė Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė. Frakcija ir toliau įsitikinusi, kad pensijų grąžinimas dirbusiems pensininkams būtų per sunki našta valstybei.

Tačiau tokia socialdemokratų pozicija dar gali pasikeisti. Pensijų grąžinimo klausimą socialdemokratai su premjeru ir kitų Seimo frakcijų seniūnais tikisi aptarti šiandien prie pusryčių stalo. „Tada viskas ir bus matyti”, – tikino parlamentarė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.