F-1 drumzlės: tikslas pateisina priemones

Tarptautinė automobilių federacija FIA paskelbė dokumentus, kuriais remiantis iš konstruktorių vertinimo buvo išbraukta „McLaren-Mercedes” komanda. Tai, kas atsitiko, pranoksta įprastinį šnipinėjimą „Formulėje-1”. Įsiutintas „Ferrari” technikas nusiuntė slaptus duomenis kolegai, dirbančiam pas didžiausią konkurentą „McLaren-Mercedes”.

Visa ši istorija liko užglaistyta, kol sutartį su „McLaren” turintis dabartinis pasaulio čempionas Fernando Alonso, susikivirčijęs su savo komandos vadovu, užsiminė apie visa tai pranešiąs kam reikia. Tuomet šis pats susisiekė su sporto žinyba.

Ta proga vokiečių savaitraštis „Die Zeit” kalbino 14 metų „Formulės-1” stažą turintį buvusį pasaulio čempioną Nikį Laudą.

– Ar jus nustebino šnipinėjimo skandalas?

– „Formulėje-1” pasitaiko, kad į kitą komandą perverbuoti technikai perduoda naujiesiems darbdaviams turimos informacijos. Tačiau tokio akiplėšiškumo, kaip šįsyk, kad „Ferrari” darbuotojas išduotų informaciją, nors pats ten dirba, kiek žinau, nėra buvę.

– Regis, F.Alonso pagrasino savo komandos vadybininkui pats atskleisti įkalčius. Kaip tai reikėtų vertinti?

– Trasoje kovoti galima su egoistišku žiaurumu, kurio reikia dirbant tokį darbą. Tik prisiminkite F.Alonso manevrą pirmajame posūkyje per lenktynes prieš porą savaičių…

– … kai jis nuvažiavo iki pat kraštinės juostos, kad tik išstumtų komandos draugą L.Hamiltoną?

– Būtent. Mano akimis tai žiaurus, bet normalus manevras, kad taptum pasaulio čempionu. Aš pats anksčiau būčiau pasielgęs taip pat. Tačiau kitas reikalas, kad F.Alonso užsiima politika užkulisiuose.

– Kad jis kaip reikiant daro spaudimą komandos vadovui?

– Kur tai matyta – pareikšti, kad aš šešiomis dešimtosiomis sekundės per ratą pagreitinau automobilį, užtat dabar komanda turi liepti L.Hamiltonui pasitraukti. Kai buvau lenktynininkas, visad norėjau tik visomis išgalėmis įveikti kolegas lenktyniniu automobiliu, o ne gerinti savo padėtį politikuodamas iki šantažo.

– F.Alonso jau pernai yra iškoneveikęs savo buvusią komandą.

– Toks jau jo būdas. Bet man labiausiai nepatinka štai kas: per interviu po laimėjimo Monzoje paklaustas, ar ir toliau važiuos už „McLaren-Mercedes”, jis atsakė taip: „Formulėje-1” tikrai važiuosiąs. Tai jau akibrokštas savo komandai ir „Mercedes”.

– Ar po tokio apsižodžiavimo „Formulėje-1” dalyvaujantys autokoncernai nepersigalvos dėl savo investicijų?

– Neketinu patarinėti „Mercedes” ir kitiems rėmėjams. Bet, mano nuomone, logiška būtų visa tai išanalizuoti ir padaryti išvadas. „Mercedes” ten yra dėl dviejų priežasčių: kad taptų gamintojų pasaulio čempionu ir laimėtų lenktynininkų pasaulio čempionatą. Pirmojo titulo jie jau nebegaus.

– „McLaren” prarado visus šio sezono balus konstruktorių įskaitoje. Be to, komandai teks sumokėti 100 mln. eurų piniginę baudą.

– „Formulės-1” cirke taip jau yra: komercinę pusę tvarko „Formulės-1” holdigas, bet už sporto taisykles atsako tik FIA. O ši savo geltonojoje knygoje surašė taisykles, kurių laikytis turi visi dalyviai. Ten bausmės neišvardytos, kaip kad paprastame kodekse. Taigi iš anksto nežinai, kaip būsi nubaustas, jei prasižengsi. Šitaip FIA turi visas teises spręsti, kaip tik nori. Tas, kuris dėl to piktinasi, nežino geltonosios knygos. Bet kokia diskusija dėl nuosprendžio beprasmiška.

– Ar Jūs pats supratote logiką: atimti iš „McLaren” visus konstruktorių vertinimo balus, bet vairuotojų vertinime – neatimti?

– Tai tik gandai, tačiau kalbama, kad bausmė būtų galėjusi būti griežtesnė – buvo galima neleisti komandai dalyvauti ateinančiame sezone, o gal net atimti iš lenktynininkų pasaulio čempionato taškus. Tačiau paskui 26 sprendžiantys žmonės rado kompromisą, kad šnipinėjimas neprivarytų „Formulės-1” prie visiško absurdo.

– Ar šis kompromisas Jus įtikina?

– Aš apie tai nemąstau. Čia kaip futbole: teisėjas parodė raudoną kortelę – ir drožk iš aikštės. O jei po to sumanysi su juo diskutuoti, futbolo jau niekuomet nežaisi.

– Ši istorija tapo žinoma iki visų smulkmenų. Ar tai kenkia „Formulei-1”?

– Taip, be galo. Staiga susidomi žmonės, nieko nenutuokiantys apie „Formulę-1”, tačiau kažką girdėję apie 100 mln. baudą. Gyvename tokiame pasaulyje, kad paviešinami dalykai, kuriems, mano manymu, laikraštyje išvis ne vieta. Bet toks jau tas žiniasklaidos pasaulis. „Formulėje-1” vyksta puiki kova – tarp F.Alonso ir L.Hamiltono iš „McLaren” bei F.Massa ir K.Räikköneno iš „Ferrari”. Tačiau vaizdą drumsčia ši šnipinėjimo istorija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.