Naujos statybos būsto pirkimai mažėja, o kainos auga

Rugpjūtis ir rugsėjis, kaip ir tikėtasi, pateikė blogų rezultatų apie naujos statybos pirminę būsto rinką Vilniuje. Joje naujos statybos būstą parduoda patys nekilnojamojo turto plėtotojai. Nors šių įvykių negalime pavadinti burbulo sprogimu, akivaizdu, kad nepalankios naujienos privertė rinką reaguoti. Jų pasekmė – pirmąsyk per pastaruosius pusantrų metų rinkos kilimo dramatiškai nusmukę pardavimai.

Per rugpjūtį ir rugsėjį pardavimai ir rezervacijos pirkti naujos statybos gyvenamąjį būstą sumažėjo 41 proc. visose klasėse kartu paėmus, lyginant su birželio ir liepos mėnesiais.

Tačiau net ir po šio staigaus kritimo paklausa nesugrįžo į ankstesnes pozicijas, nes palyginus su 2006 m. rugpjūčio ir rugsėjo rodikliais, Vilniuje buvo nupirkta ir rezervuota pirkti 60% daugiau naujos statybos butų negu pernai. 2006 m. rugpjūtį ir rugsėjį sostinės pirminėje rinkoje buvo nupirkti ir rezervuoti pirkti 395 naujos statybos butai, o šiemet – jau 632 butai.

Tikėtina, kad dviejų pastarųjų mėnesių pardavimų statistiką pagerino rugpjūčio mėnuo, kurio metu rinka dar buvo aktyvesnė, nes rugsėjis joje tvyrojo štilis.

Analizuojant būsto klases atskirai, paklausa ekonominėje klasėje krito 42 proc., vidutinėje 76 proc., o prestižinėje nepakito. Tokį ženklų kritimą vidutinėje klasėje sąlygojo ribota naujos statybos gyvenamojo būsto pasiūla, kuri pasipildė tik laikotarpio pabaigoje. Prestižinės klasės pardavimai nekito didžiąja dalimi todėl, kad tokio būsto pirkėjų dauguma yra ne Lietuvos piliečiai.

Naujos statybos būsto pasiūla visose klasėse padidėjo 8 proc. Tačiau svariausiai prie šio didėjimo prisidėjo vidutinės klasės būsto pasiūlos augimas (81 proc.), nes naujos statybos ekonominės klasės būsto per du pastaruosius mėnesius rinkai pasiūlyta 6 proc. mažiau, negu pirmaisiais vasaros mėnesiais, tuo tarpu prestižinės klasės būsto pasiūla padidėjo 12 proc..

Nors būsto pirkimai ženkliai mažėjo pastaruosius mėnesius, kainų kritimo nesulaukta. Pasak nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Eika” analitiko Mato Macijausko, daugelis nekilnojamojo turto plėtotojų rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais pasielgė atvirkščiai, negu diktuotų rinkos logika — dar pakėlė kainas. Kainos nekito tik prestižinės klasės sektoriuje.

Rugsėjo pabaigoje, naujos statybos būstas buvo siūlomas už 6 proc. didesnę kainą, negu liepą, o kiekvienoje klasėje šis kainos kilimas pasiskirstė taip: ekonominės klasės naujos statybos butų kainos ūgtelėjo 3,3 proc. (iki 5 821 Lt/kv.m.), vidutinės klasės pabrango 10,3 proc. (iki 7 336 Lt/kv.m.), o kainos prestižinėje rinkoje pakilo 2,26 proc. (iki 10 871 lt/kv.m.).

„Tikėtina, kad nekilnojamojo turto plėtotojai kainas kėlė iki rugsėjo mėnesio pradžios, antraip būtų sunku paaiškinti, kodėl jos kilo tuo metu, kuomet pardavimai mažėjo”, — sako M. Macijauskas.

Pardavimų ir rezervacijų pirkti proporcijos skirtingų klasių būsto segmente nepakito per pastaruosius dvejus mėnesius, tad ekonominė klasės apyvarta ir toliau dominuoja rinkoje, sudarydama 85 proc. jos apyvartos, skaičiuojant butų vienetais.

Pasiūlos atžvilgiu rinkoje bendrosios tendencijos taip pat išliko tos pačios, tik sparčiai mažėjo siūlomo pirkti ekonominės klasės būsto mastas, kuris pastaruosius du mėnesius jau sudarė tik 62 proc. visų siūlomų pirkti naujos statybos butų. Tuo tarpu pirmaisiais vasaros mėnesiais šis rodiklis siekė 71 proc.

Į naujos statybos būstą investuojantys pirkėjai turėjo galimybę rinktis iš daugiau siūlomo būsto variantų: pasiūlos ir paklausos santykis sostinėje per pastaruosius du mėnesius padidėjo iki 4,9 butų, palyginti su ankstesniuoju 3,14 butų vienam pirkėjui rodikliu. Per du pastaruosius mėnesius Vilniuje rinka pasipildė 800-čia butų, o buvo nupirkta ir rezervuota pirkti tik 630 butai.

„Rinka vėl grįžo į tą pačią padėtį, kaip ir 2006-ųjų m. vasarą, kai paklausa smarkiai nukrito, o kainos nepakito. Ar ši tendencija išsilaikys ir toliau, pasakyti sunku, nes šį pirkėjų ir pardavėjų nervų karą laimės tie, kas bus kantresni. Juk nekilnojamojo turto plėtotojai nuolat jausdami spaudimą grąžinti bankų paskolas, gali susigundyti nuleisti kainas ir atgaivinti pardavimus. Savo ruožtu pirkėjai, keletą mėnesių nesulaukę kainų kritimo, vėl gali pradėti pirkti”, — aiškina M. Macijauskas.

Tačiau jis persergsti, kad nei pardavimų pagyvėjimo, nei kainų korekcijos artimiausiais mėnesiais nereikėtų tikėtis: „kainos kris, reaguodamos į stagnuojančią rinką tik tuomet, jeigu pirkimai neatsigaus iki metų pabaigos”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.