Eglės istorija – tautos istorija

Vilniaus teatre „Lėlė” spalio 6, 7, 13, 14 d. numatoma Vitalijaus Mazūro spektaklio „Eglė žalčių karalienė” premjera. Kompozitorius – Faustas Latėnas, choreografė – Sigita Mikalauskaitė. Vaidina aktoriai Elvyra Piškinaitė, Almira Grybauskaitė, Vilius Kirkilionis, Deivis Sarapinas, Olga Pocevičiūtė ir Lijana Muštašvili.
V.Mazūras trečią kartą dirba su šia tema. 1968 metais Kauno valstybiniame lėlių teatre režisieriui Stasiui Ratkevičiui statant spektaklį „Eglė žalčių karalienė” (pagal Salomėją Nėrį), jis buvo dailininkas; 1981 metais Vilniaus teatre „Lėlė” jis sukūrė garsų spektaklį „Žemės dukra” (pagal Marcelijaus Martinaičio pjesę). Naujam spektakliui taip pat pasitelkti M.Martinaičio tekstai.
Premjera teatrui – ypatinga. Ne tik dėl jubiliejinio 50-o sezono. Buvęs ilgametis teatro „Lėlė” vadovas V.Mazūras šiame teatre kaip lėlių kūrėjas debiutavo 1964 metais (U.Leies „Amžini priešai”, rež. Balys Lukošius, dail. Gintautas Žalalis”) ir intensyviai čia dirbo iki 1993 metų. Vėliau jis kūrė kituose teatruose (ne vien Lietuvoje). Pats vaidina savo privataus „Paršiuko Ikaro” teatro spektakliuose.
Pasak V.Mazūro, jam šiuo metu neįdomi literatūrinė, istorinė, etnografinė „Eglės…” sceninė interpretacija. Menininkas naują spektaklį kūrė kaip „dailininko teatrą”. Scenoje žiūrovai išvys įspūdingus ryškių spalvų objektus: „šėpą”, „velnio galvą”; skraidys „beveik tikra” mistinė varna… Spektaklyje aktoriai neatsiejami nuo daiktų. Režisierius sako: „Vėliau, kai viskas nusės ir nusišlifuos, daiktas nebeturės tokios reikšmės. Dabar reikia iš daikto išspaust, kartais pataikai, kartais – ne…”
Žilvino ir Eglės istorijos siužetas spektaklyje derinamas su sakme apie Moterį ir Vyrą. Esama aliuzijų į skaudžias Lietuvos istorijos peripetijas. V.Mazūras aiškino aktoriams per repeticijas: „Tuščia tėviškė liko – nieko nebėra, tik žagarai… Niekas nenori ieškoti Lietuvos istorijos! Kodėl mums, keliems spektaklio kūrėjams, šito nepasakius?! Turime teatro poziciją išreikšti. Svarbu išreikšt Eglės išliekamumą tautoje. O spektaklio pabaigoje gal kas nors ir pasijuoks: „Tai buvo labai seniai!” Kas tauta yra šiandien, parodysiu Eglės grįžimo į namus scenoje. Mėtysis kažkur Europos Sąjungos vėliavėlė, Tarybų Lietuvos, girdėsis maršai, gal skambės net „Kas man iš tos laimės ir iš tos garbės…” Eglės temoj – viskas telpa”.
Vaidinimas skirtas vaikams nuo 7 metų amžiaus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.