Energetikai ragina kuo greičiau tiesti elektros tiltą į Skandinaviją

Naujos atominės elektrinės statyboje siekiančios dalyvauti vienintelės privataus kapitalo bendrovės „NDX energija” savininkai ragina kuo greičiau tiesti elektros energijos tiltus, ypač į Skandinaviją. Tam pritaria ir kiti energetikai, užsimenantys, kad atominės iki 2020-ųjų laukti nederėtų, rašo „Verslo žinios”. Pagal Gedimino Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės planus nauja atominė jėgainė Ignalinoje turėtų pradėti veikti 2015 metais.

„NDX energija”, valdančios elektros skirstymo bendrovę VST, atstovai mano, kad naujos atominės jėgainės statyba neturi užgožti elektros tiltų tiesimo problemų.

„Klausimai, kuriuos reikia spręsti – elektros jungtys, vartotojų aprūpinimas elektra uždarius jėgainę 2010 m. ir nauja atominė elektrinė. Jeigu šiandien susitelksime tik į atominės statybą, realiai ji vidutiniškai būtų statoma apie 10 metų, tai mes rytoj nugriūsim”,- sako „VP Grupės”, valdomos fizinių asmenų grupės „VP dešimtukas”, kuriai priklauso ir į naujos jėgainės statybą pakviesta UAB „NDX energija” viceprezidentas Žilvinas Marcinkevičius. Anot jo, elektrinė nėra tikslas, o priemonė. Tikslas – saugiai, patikimai, efektyviai aprūpinti vartotojus elektros energija. Vien tik atominė elektrinė energetikos sistemos nepriklausomumo neišsprendžia, tad naujų elektros jungčių tiltų problema šiandien pati svarbiausia.

„Jie teisūs dėl tiltų. Elektros tinklai – taip pat prioritetinis klausimas. Spalio 10 d. pasirašoma sutartis dėl bendrovės, tiesiančios Lenkijos ir Lietuvos elektros tiltą. Manome, kad kitų metų pradžioje bus įsteigta bendrovė, kuri imsis elektros tilto su Švedija tiesimo”, – sako ūkio ministras Vytas Navickas. Ūkio ministerija nekeičia planų nutiesti abu elektros tiltus iki 2012 metų. Ž. Marcinkevičius mano, kad techniškai paprasčiausia Lietuvai būtų susijungti elektros tiltu su Skandinavija.

Lietuvai kartu su partnerėmis – Latvija, Estija bei Lenkija – naujos atominės statyba preliminariai turėtų kainuoti apie 21 mlrd. litų, tai yra apie vieną metinį Lietuvos biudžetą. Ekspertai spėja, kad kaina gali būti ir didesnė. Skaičiuojama, kad elektros tiltas tarp Alytaus ir Lenkijos miesto Elko kainuos daugiau nei 800 mln. litų, o Lietuvos jungtis su Švedija – 1,7 mlrd. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.