Lietuvoje pradedama rudeninė laukinių gyvūnų oralinė vakcinacija

Lietuvoje tęsiama dar praėjusių metų pavasarį pradėta vykdyti ilgalaikė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės.

Kaip ir kasmet rudens etapo laukinių gyvūnų oralinė vakcinacija nuo pasiutligės tęsiama nuo Baltijos jūros, t. y. Klaipėdos apskrities, ir bus vykdoma etapais visoje Lietuvos teritorijoje. Oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija vykdoma du kartus per metus – pavasarį ir rudenį.

Šio etapo laukinių gyvūnų vakcinacija apims visą šalies teritoriją. Vakcinacijos nuo pasiutligės kampanijų metu bus išmėtyta 1,3 mln. jaukų su vakcina nuo pasiutligės, kaip ir pavasarinio etapo metu. Jaukai bus mėtomi iš lėktuvų.

Europos Komisijai koordinuojant vakcinacija vykdoma visose Baltijos šalyse. Siekiant užtikrinti vakcinacijos efektyvumą labai svarbu, kad ją pradėtų visos šalys vienu metu ir koordinuotų tarpusavio veiksmus. Šiais metais, finansuojama iš Europos Sąjungos biudžeto lėšų, laukinių gyvūnų vakcinacija bus pradėta ir Kaliningrado srityje. „Vykdant pasiutligės likvidavimo programą visos Baltijos šalys turi būti vertinamos kaip vienas regionas, todėl turime padėti įdiegti efektyvią, ekonomiškai pagrįstą ilgalaikę programą ir Kaliningrado srityje. Ši liga nepaiso sienų, todėl negalime palikti užkrėstų teritorijų, nes tokiu atveju pasiutligė vėl išplistų mūsų šalies teritorijoje. Dar šių metų rudenį padėsime Kaliningrado sričiai kovoti su gyvūnų pasiutlige”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas.

Pasak K. Lukausko, kad būtų pasiektas efektyvus rezultatas, vakcinacija turi būti vykdoma iki tol, kol bus likviduota pasiutligė. „Tai yra ilgalaikė kampanija, kuri truks tol, kol Lietuvos teritorijoje bus ženkliai sumažinta ar net likviduota laukinių gyvūnų pasiutligė ir dar dvejus metus nuo paskutinio užregistruoto šios ligos atvejo”, – komentavo Kazimieras Lukauskas. Praėjusiais metais atlikus Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės efektyvumo tyrimus pastebėta, kad lapių ir usūrinių šunų vakcinacijos efektyvumas buvo 62,7 proc. Tai rodo, kad daugiau kaip pusė sumedžiotų laukinių gyvūnų buvo įgiję imunitetą pasiutligei. Ir toliau tęsiant vakcinaciją nuo pasiutligės bus pasiekta tikrai gerų rezultatų kovojant su šia liga.

Lietuvos Respublikoje vykdomos vakcinacijos rezultatai jau pastebėti po pirmos vakcinacijos 2006 m. pavasarį, kuomet pasiutligės atvejų sumažėjo nuo 281 iki 114. „Jau dabar matyti, kad laukinių gyvūnų vakcinacija duoda didelį efektą, per 2007 m. sausio – rugpjūčio mėnesius nustatyti tik 366 pasiutligės atvejai, arba 5 kartus mažiau negu per atitinkamą 2006 metų laikotarpį”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėja gyventojus, kad radus jaukus su pasiutligės vakcina jų negalima liesti. Jeigu jaukai su vakcina aptinkami prie gyvenamųjų namų, būtina apie tai nedelsiant pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kurios specialistai turi atvykti ir paimti jaukus su vakcina. Jaukai su vakcina nepavojingi naminiams gyvūnams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.