II tarptautinis Vilniaus Rotušės gitarų festivalis- stygų skambesys miesto širdyje

Lietuvos klasikinės ir šiuolaikinės gitaros rėmimo fondas ir Vilniaus rotušė rengia antrąjį, spalio – lapkričio mėnesiais vyksiantį tarptautinį Vilniaus rotušės gitarų festivalį.
Šio festivalio sumanytojas ir iniciatorius – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas Julius Kurauskas. Jo vadovaujamas Lietuvos klasikinės ir šiuolaikinės gitaros rėmimo fondas organizuoja įvairius klasikinės gitaros muzikos renginius – koncertus, gastroles, konkursus, bendradarbiauja su Lietuvos ir užsienio atlikėjais, kompozitoriais bei pedagogais. Fondas taip pat kuruoja jauną ir originalų gitaros kolektyvą – Vilniaus rotušės gitarų orkestrą, kurį sudaro 24 jaunieji klasikinės gitaros atlikėjai.
Anot Juliaus Kurausko, gitaros festivalio idėja negimė spontaniškai: stiprėjant Lietuvos klasikinės gitaros mokyklai, aktyviai bendradarbiaujant su užsienio klasikinės gitaros atlikėjais, matant puikius tarptautinių konkursų rezultatus, augant stipriai ir perspektyviai jaunųjų Lietuvos gitaristų kartai, tapo akivaizdu, jog toks festivalis yra reikalingas. Jis pritraukia tiek visos Lietuvos, tiek Latvijos bei Estijos klasikinės gitaros profesionalų ir mėgėjų dėmesį, jame dalyvauja Lietuvos, Švedijos, Estijos, Ukrainos, Baltarusijos, Vokietijos, Rusijos atlikėjai. Festivalyje taip pat rengiami bendri visų dalyvių koncertai.
Festivalis suteikia unikalią galimybę scenoje sužibėti jauniesiems Lietuvos gitaristams (Valdemaras Mikuckis, Ieva Baltmiškytė), savo sugebėjimus parodyti jau pripažinimą pelniusiems Sauliui S. Lipčiui, Baltijos gitarų kvartetui; tuo tarpu publika gali palyginti jų atlikimą su iškiliais užsienio gitaros atlikėjais. Festivalis pateikia ir staigmenų – praėjusių metų festivalyje klausytojus sužavėjo spontaniška, čia pat scenoje gimusi Alexander Vinitsky (klasikinė gitara) ir Petro Vyšniausko (saksofonas) improvizacija.
Festivalio buveine pasirinkta Vilniaus rotušė, kurios valdytojas Jonas Jonynas mielai sutiko skirti festivaliui rotušės erdvę. Taip nutiko neatsitiktinai: 2006m. Lietuvos klasikinės ir šiuolaikinės gitaros rėmimo fondas su Vilniaus rotuše pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria fondo kuruojamam gitarų orkestrui suteiktas Vilniaus rotušės vardas. Sėkmingo bendradarbiavio eigoje kilus festivalio idėjai neliko abejonių, jog jis turi vykti būtent šioje Vilniaus miesto centre esančioje salėje.
Šių metų festivalis nuo 2006 – ųjų renginio skirsis tiek savo trukme, tiek mastu. Festivalis vyks du mėnesius visoje Lietuvoje – Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Marijampolėje, Utenoje ir Ukmergėje. Iš viso planuojama surengti per 15 koncertų, kuriuose pasirodys Lietuvos ir užsienio atlikėjai. Lietuvių atlikėjų gretose – Baltijos gitarų kvartetas, Vilniaus rotušės gitarų orkestras, solistai Valdemaras Mikuckis, Ieva Baltmiškytė, Sergej Krinicin, Saulius S Lipčius. Užsienio svečių tarpe – jau antrus metus festivalyje viešėsiantys Augustin Wiedemann (Vokietija) ir Alexander Vinitsky (Rusija), Oleg Boiko (Ukraina), Evgeni Finkelstein (Rusija), Evgeni Gridiuško (Baltarusija), tarptautinis Heiki Matlik (Estija) ir Per Skareng (Švedija) duetas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.