Užmaskuota depresija

Daugelis žmonių, išvargintų gausybės problemų, pasijunta lyg išsunkta citrina. Bet netrukus vėl atsigauna.

Jei klasikinę depresiją išduoda ilgesnį laiką neapleidžiantis liūdesys, pesimizmas, baimė ir neviltis, tai užmaskuotos depresijos metu pirmiausia išryškėja ne liguisti nuotaikos sutrikimai, o kokios nors ligos, daugiausia somatinės, simptomai.

Ši depresija tarsi užsideda kitos ligos kaukę. O tų kaukių gali būti įvairiausių. Štai kodėl šios depresijos neretai gydytojų lieka neatpažintos. Juo labiau, kad ligoniai paprastai kreipiasi ne į psichiatrus, o į kitų medicinos sričių specialistus.

Užmaskuotų depresijų simptomatika būna įvairiaformė. Ligoniai skundžiasi bendru silpnumu, nerviniu išsekimu, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo, virškinimo sistemų veiklos sutrikimais. Greta šių, pasitaiko iniciatyvos stoka, nerimas, nuovargio bei sunkumo jausmas. Ligoniams būna sunku papasakoti savo negalavimus.

Užmaskuotą depresiją gali išduoti vienas iš dažniausiai pasitaikančių požymių – miego sutrikimai, kurių nepavyksta sureguliuoti migdomaisiais.

Neretai netenkama apetito, todėl krinta svoris. Silpnėja lytinis potraukis ir pajėgumas(moterims sutrinka mėnesinių ciklas).

Skausminiai-jutiminiai sutrikimai gali lokalizuotis bet kokioje kūno ar organo dalyje. Ligoniai jaučia spaudimą, buką, skvarbų ar pulsuojantį skausmą. Visa tai trunka keletą dienų ar keletą mėnesių.

Skiriami keli šio sindromo variantai: pilvo, širdies, galvos bei išplitusio skausmo. Pilvo skausmus ligoniai jaučia, kai jų skrandis būna „perpildytas”, žarnos „išpūstos”. Juos pykina, vargina raugulys. Skausmai pastovūs, kartais paūmėja, nepriklausomai nuo maisto bei maitinimosi laiko.

Širdies varianto skausmai – įvairaus intensyvumo nemalonūs jutimai širdies plote. Skausmas, labai išplitęs į visą krūtinę, pereina į kaklą, mentę, galvą bei nėra susijęs su fiziniu krūviu, atsiranda spontaniškai, ypač rytą.

Galvos varianto skausmai sunkiai nusakomi. Dažniausiai ligoniai nesugeba nurodyti, kurioje vietoje skauda galvą. Skausmas paprastai atsiranda be jokios priežasties, o nuskausminamieji nepadeda.

Užmaskuotos depresijos sukelti skausminiai jutimai būna tokie kankinantys, lydimi baimės, kad ligoniai dėl jų nuolat kviečia greitąją medicinos pagalbą, guldomi į ligoninę, įtariant ūmias ligas, kurios dažniausiai nepasitvirtina.

Pradėjus gydyti depresiją, skausmai sumažėja, o vėliau visai išnyksta. Jei jus kankina pasikartojantys ilgalaikiai skausmai, būtinai pasitarkite su gydytoju. Gal tai užmaskuota depresija?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.