Milijonierių krašte pasitaiko ir neturtingų politikų

Jeigu vieną dieną visi Seimo nariai nuspręstų savo turtus paaukoti kilniems tikslams, galima būtų sukaupti beveik 300 milijonų litų siekiantį metinį Klaipėdos miesto biudžetą.Arba išdalinti lėšas aukščiausiems šalies vadovams – prezidentui, Vyriausybės vadovui ir Seimo pirmininkui, nes jie deklaruoja nesantys turtuoliai.

Remiantis vakar Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) paviešintomis metinėmis turto deklaracijomis už 2006-uosius, milijonierių tarp šalies politikų ir valstybės tarnautojų – kaip šunų nepjautų. Kita vertus, vienas milijonas, palyginti su aštuonženkliais skaičiais vertinamu tokių veikėjų, kaip, pavyzdžiui, Antanas Bosas, turtu, nebedaro jokio įspūdžio.

4… 13… 60 milijonų

2006 metų pabaigos duomenimis, turtingiausių Seimo narių paradui nebe pirmus metus diriguoja būtent A. Bosas, deklaravęs daugiau nei 60 mln. Lt vertės turto. Per dvejus metus jo turtai padidėjo pustrečio karto.

Politiko arsenale – privalomo registruoti turto, vertybinių popierių, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių vertė – 57 821 627 Lt, dar per 5 mln. Lt siekia A. Boso turimos piniginės lėšos, pusę milijono litų sudaro parlamentaro nesusigrąžintinų lėšų ir paskolų suma.

Jonas Jagminas su žmona Audrone sukaupė beveik 20 mln. Lt vertės turto, dar beveik 8 mln. Lt sudaro paskolos ir nesusigrąžintų lėšų suma, be to, sutuoktinės vardu paimta ir negrąžinta dar šešių milijonų litų vertės paskola.

Romualda Kšanienė su vyru Feliksu turi 18 mln. Lt vertinamo turto, Bronius Bradauskas su žmona Danguole – 17,5 mln. Lt, Kęstutis Glaveckas su Rūta Rutkelyte – 12,5 mln. Lt, Vaclovo Karbauskio šeimos turtas vertinamas per 3 mln. Lt.

Algimantas Matulevičius deklaravo 1,2 mln. Lt vertės turtus, o štai jo žmona Gražina turtingesnė už vyrą visais 12 milijonų. Be to, jos turimi kreditai siekia per 5 mln. Lt, o A. Matulevičiaus – per 900 tūkst. Lt.

Septynženkle suma vertinamas ir Vladimiro Orechovo su žmona Stanislava turtas – per 7 mln. Lt. O štai parlamentaras Jonas Ramonas – ne toks turtingas, kaip jo žmona: jis deklaravo vos 114 tūkst. Lt vertės turto, o žmonos Vilijos Ramonienės turtas vertinamas per 3 mln. Lt. Panaši situacija – Seimo narės Virginijos Baltraitienės šeimoje: didžioji turto, vertinamo beveik 5 mln. Lt, dalis priklauso politikės vyrui Regimantui.

Parlamentinė praraja

Pagal deklaruotą turtą, Seimo daugumą sudaro politikai, kurių šeimyninis turtas vertinamas iki vieno ar dviejų milijono litų. Tačiau esama ir tokių parlamentarų, kurių turto vertė neperkopia ir kelių šimtų tūkstančių.

Pavyzdžiui, Rima Baškienė privalomo deklaruoti turto, vertybinių popierių, meno kūrinių ar juvelyrinių dirbinių teturi už beveik 30 tūkst. Lt, dar tiek – piniginių lėšų. Neturtingas ir jos sutuoktinis Raimondas, deklaravęs turto vos už 40 tūkst. Lt.

Parlamentarės Audronės Pitrėnienės ir jos vyro Aurelijaus turtas įvertintas vos pusantro šimto tūkstančių, kuklūs skaičiai – 55 tūkst. Lt – puošia ir Algimanto Salamakino bei žmonos Zitos turto deklaracijas, vos per šimtą tūkstančių litų „užgyveno” ir Seimo narė Nijolė Steiblienė su sutuoktiniu Alvydu, Živilė Žymantienė ir Edvardas Žakaris. Tiesa, jo materialinę būklę tempia į viršų žmona Jolanta, deklaravusi beveik 300 tūkst. Lt vertės turto.

Remiantis deklaruotuoju turtu, nepasiturinčių politikų gretoms tenka priskirti ir Seimo pirmininką Viktorą Muntianą: jis deklaravo turįs 120 tūkst. Lt piniginių lėšų ir privalomo registruoti vos 10 tūkst. Lt vertės turto. Violetos Muntianienės turtas nesiekia nė pusšimčio tūkstančių.

„Euroskurdas” ir „euroturtai”

Klaipėdiečių į Seimą deleguotų parlamentarų pavardės taip pat negalėtų atsidurti šalia dešimtis milijonų vartančių politikų. Geriausiu atveju juos galima priskirti vidutinei visuomenės klasei, sukaupusiai savo pirmąjį milijoną.

Pavyzdžiui, Vytautas Čepas su žmona Ramute deklaravo turi 1,1 mln. Lt vertės turto, Aldonos Staponkienės deklaruoto turtas vertinamas beveik milijonu, o Vytauto Grubliausko kišenės – dar tuštesnės: jo turtas vertinamas 200 tūkst. Lt, dar tiek deklaravo turinti jo žmona Inga.

Net keturi nuliai „puošia” Seimo nario Eligijaus Masiulio ir jo sutuoktinės Ievos turto deklaracijas. Šeima VMI atskleidė neturį jokio deklaruojamojo turto, tik piniginių lėšų – 300 tūkstančių litų. Ramunės Visockytės deklaruotą turtą atspindi 230 tūkst. Lt suma.

Europarlamentarų gretose plušantis klaipėdietis, buvęs uostamiesčio meras Eugenijus Gentvilas su žmona deklaravo turįs turto už daugiau nei 700 tūkst. Lt. „Euroskurdžiaus” etiketę galima prilipdyti Justui Vincui Paleckiui, kurio turto deklaraciją puošia vien tik nuliai, o „euromilijonieriaus” – Darbo partijos atstovui Šarūnui Biručiui ir jo żmonai Rasai, kurių šeimyninis jų turtas įvertintas per 3 mln. Lt.

Neturingiausias – premjeras

Paskutinės turto deklaracijos atskleidė ir tai, kad materialinė nelygybė egzistuoja ne tik Seime, bet ir kitose valstybės įstaigose. Mat apylinkės ir apygardos prokurorai ar teismų pirmininkai turi daugiau turto už generalinį prokurorą, o ministrai yra turtingesni už Vyriausybės vadovą ir net patį šalies prezidentą.

Turtingiausia Vyriausybėje gali drąsiai vadinti beveik 9 mln. Lt savo turtą įvertinusi švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė su vyru Viktoru. Tiesa, pačios ministrės vardu deklaruoto turto vertė nesiekia nė 400 tūkst. Lt.

1,2 mln. Lt vertės turtą deklaravo ūkio ministro Vyto Navicko šeima, beveik 900 tūkst. Lt – aplinkos ministras Arūnas Kundrotas su žmona Diana, 850 tūkst. Lt savo turtą įvertino krašto apsaugos ministro Juozo Oleko šeima. Mažiau nei 700 tūkst. Lt vertinamas užsienio reikalų ministro Petro Vaitiekūno ir Jonės Ramutytės deklaruotas turtas, pusė milijono ir mažiau – susisiekimo, kultūros, sveikatos apsaugos ir finansų ministrų bei jų sutuoktinių sąskaitoje.

Mažiausiai turto – 200 tūkst. Lt vertės – deklaravo teisingumo ministras Petras Baguška, nors premjeras Gediminas Kirkilas su žmona Liudmila turi dar mažiau, ir beveik visa 150 tūkst. Lt turima suma – tai piniginės šeimos lėšos.

Vargšas prezidentas

Jeigu su kai kuriais ministrais deklaruoto turto kategorijoje šalies prezidentas Valdas Adamkus dar galėtų varžytis, tai su Seimo ar tarybų nariais valstybės vadovui būtų net neverta prasidėti.

Jo Ekselencija ir žmona Alma nurodė neturį jokio deklaruojamojo turto, išskyrus pinigines lėšas. Jeigu V. Adamkaus taupyklėje – per 100 000 litų, tai ponios Almos – per vieną milijoną.

Taisyklė „kuo aukštesnes pareigas užimi, tuo daugiau turi” negalioja ir kalbant apie teisėjų bei prokurorų turtus.

Pagal praėjusių metu turto deklaracijas, generalinis prokuroras Algimantas Valantinas su žmona Reda gyvena skurdžiau nei teismo pirmininkai ar miestų bei apygardų prokurorai.

Valantinų šeimos turtas įvertintas vos keliais šimtais tūkstančių litų, o Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Ignas Laucius ir jo sutuoktinė Bronislava deklaravo turto už pusantro milijono, uostamiesčio vyriausiasis prokuroras Stanislovas Stulpinas su žmona Janina – už beveik milijoną.

Tuo tarpu Klaipėdos miesto apylinkės teismo pirmininkė Stefa Naščenkovienė ir jos sutuoktinis Viktoras disponuoja 1,9 mln. Lt vertės turtu.

Jos pavaduotoja Albina Pupeikienė su vyru Vidu Antanu – per 200 tūkst. Lt. Klaipėdos apygardos teismo pirmininko Algirdo Gailiūno ir sutuoktinės Zitos deklaruotas turtas palyginti taip pat neįspūdingas ir nesiekia 300 tūkst. Lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.