Per šventę – du streikai

Mokytojų dieną pedagogai surengs net dvi protesto akcijas. Vieni mokytojai, penktadienį minėdami savo profesinę šventę, piketuos klasėse, kiti rinksis prie Vyriausybės.

Neves dviejų pamokų

Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga visus šalies pedagogus penktadienį kviečia organizuoti pusantros valandos sėdimąjį piketą.

„Kiekvienas mokytojas gali pasirinkti laiką, kada penktadienį nevesti dviejų pamokų. Su mokiniais mokytojai bendraus, tačiau neteiks dalykinių žinių”, – aiškino Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė.

Jos žodžiais, tokiu piketu šalies pedagogai prisijungs prie tarptautinės akcijos.

Pasaulinio švietimo darbuotojų profesinių sąjungų kongrese buvo nutarta, kad spalio 5-ąją mokytojai nedirbs vieną valandą. Taip esą bus protestuojama prieš mokytojų diskriminaciją visame pasaulyje.

„Kadangi turime ir savų problemų, Lietuvoje piketuosime pusantros valandos. Mes reikalaujame, kad nedelsiant, kaip ir buvo žadėta, mokytojų atlyginimai būtų pakelti 20 procentų. Taip pat siekiame, kad pedagogai būtų prilyginti valstybės tarnautojams, nes mums jau pakanka būti paslaugų teikėjais”, – aiškino J.Voloskevičienė.

Mitingas – ir Klaipėdoje

Penktadienį Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga taip pat organizuoja protesto akciją.

Po pietų iš visų Lietuvos miestų suvažiavę mokytojai rinksis prie Vyriausybės. Bus reikalaujama, kad švietimo sistemos darbuotojų užmokestis būtų padidintas nuo 30 iki 50 proc.

Protestuojantys pedagogai taip pat sieks, kad būtų mažinami jų darbo krūviai, stiprinamas teisinis mokytojų saugumas, kad įstatymai gintų juos nuo agresyvių mokinių ir jų tėvų.

Anot sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkės Laimos Juknienės, į protestą Vilniuje važiuos šimtas uostamiesčio pedagogų. Negalintys vykti kviečiami į Klaipėdos atgimimo aikštę.

„Tuo metu, kai vyks piketas prie Vyriausybės, klaipėdiečiai gali jam pritarti susirinkę į Atgimimo aikštę. Čia bus organizuojamas tylos mitingas. Manome, kad susirinks apie 400 žmonių”, – teigė L.Juknienė.

Mokytojams gresia nuobaudos?

Paklaustos, ar vieną dieną organizuojamos dvi protesto akcijos nesutrukdys jų įgyvendinti, dviejų profsąjungų atstovės viena kitai negailėjo kritikos.

„Mokytojų profesinės sąjungos nariai pikete prie Vyriausybės nedalyvaus. Jie dažniausiai pasižymi kultūros ir tolerancijos stoka. Manome, kad mokytojas bet kokiomis sąlygomis turi išlikti orus, todėl mums nepriimtinas kvietimas triukšmingai piketuoti gatvėse ir aikštėse. Bet jei kas nors iš mūsų sąjungos norės parėkauti prie Vyriausybės, tikrai netrukdysime”, – teigė J.Voloskevičienė.

L.Juknienės nuomone, mokyklose organizuojamas sėdimasis piketas gali ir nepavykti.

„Jei mokytojai pusantros valandos nedirbs, tai jau įvyks streikas. Tačiau norint jį organizuoti, reikia teisiškai labai pasirengti. Nežinia, ar taip buvo padaryta. Piketuojantiems mokytojams, jei streikas nėra įteisintas, gali grėsti ir mokyklų direktorių nuobaudos”, – sakė L.Juknienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Per šventę – du streikai"

  1. neziniukas

    kaip suzinoti, ar Taurages pedagogai vaziuos streikuoti i Vilniu? Atsiliepkite!

  2. ne

    nevaziuos nes neturi autobuso 😀

  3. pranesimas

    pasirasykite peticijoje uz atlyginimo pakelima http://www.peticijos.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.