Lietuvos archeologai tyrinės Afganistano Goro provincijos istorinį paveldą

Į Lietuvos administruojamą Afganistano Goro provinciją išvyko Lietuvos archeologų ir paveldosaugininkų ekspedicija, kurios dalyviai beveik mėnesį ieškos istorijos, archeologijos ir kultūros paveldo liekanų.
„Ekspedicijos metu kalnuotais provincijos keliukais visureigiais bandysime pasiekti numanomus archeologinio ir istorinio paveldo objektus, apie kuriuos gavome informacijos iš palydovinių nuotraukų ir Afganistano paveldosaugininkų”, – prieš išvykdamas pasakojo Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto Archeologijos katedros vadovas, profesorius Aleksiejus Luchtanas.

Jo vadovaujama mokslininkų grupė žvalgys numanomus archeologijos objektus aplink Goro provinciją tekančią Hari Rudo upę, kur, kaip manoma, viduramžiais driekėsi vienas iš Didžiojo Šilko kelio karavanų maršrutų.

Lankant objektus bus siekiama nustatyti jų išlikimo būklę, jei įmanoma, įtraukti į registrą bei apibrėžti teisinį paminklo statusą. Lietuvos archeologai lankysis ir sunkiai pasiekiamoje Hari Rudo ir Džam Rudo upių santakoje stovinčiame 12 amžiuje statytame 62 metrų aukščio Džamo minarete, menančiame provincijoje kadaise klestėjusią Guridų dinastiją.

Žvalgybinėje ekspedicijoje dalyvaus ir Afganistano kultūros bei informacijos ministerijos deleguoti vietos archeologai ir paveldosaugininkai.

Archeologijos projektų centro „Antiqua” archeologinės-paveldosauginės misijos projektą remia ir finansuoja Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM). Logistinę paramą archeologams suteiks Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė.

Lietuvos vadovaujama PAG misija pradėjo veikti 2005 metais, pagrindinė jos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

PAG tarnauja per 130 Lietuvos karių, taip pat Danijos, Kroatijos, JAV, Ukrainos kariai, civiliai tarnautojai iš Lietuvos ir Islandijos.

PAG yra NATO Tarptautinėms saugumo paramos pajėgoms (angl. NATO International Security Assistance Force, ISAF) priklausanti Lietuvos vadovaujama bendra civilinė ir karinė misija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.