Kuo užsiklosi, taip išmiegosi

Atvėsę orai verčia pirkėjus ieškoti šiltesnių patalų. Vietos gamintojai ir importuotojai jau pajuto didėjančią pūkinių, plunksninių ir vilnonių antklodžių bei pagalvių paklausą.

Paklausa didėja sparčiai

Varėnos pūkų ir plunksnų gaminių fabriko „Merkys” direktorius Vytas Poška sako, kad pastaruoju metu patalynės paklausa didėja visuose šalies miestuose.

„Anksčiau, kai žmonės gyveno skurdžiau, daugiau produkcijos parduodavome tik Vilniuje. Dabar gerais rezultatais džiaugiamės ir kituose miestuose, ypač sustiprėjo Kauno rinka”, – pasakojo V.Poška.

Prekybos patalyne sezonas prasideda vos pasibaigus vasarai ir tęsiasi iki šildymo sezono pradžios.

„Pardavimas šiuo laikotarpiu išauga 30–50 procentų”, – skaičiuoja Varėnos verslininkas.

Jam pritaria bendros Lietuvos ir Švedijos bendrovės „Comco” direktorė Nomeda Petrovaitė. Anot jos, didėjant perkamajai galiai, gyventojai daugiau lėšų skiria buičiai gerinti, dėl to didėja kokybiškos patalynės paklausa.

Konkurentų neįsileidžia

Per pastaruosius dvejus metus daugelis vietos gamintojų nedidino patalynės kainų, baimindamiesi išgąsdinti ir prarasti pirkėjus.

„Žinoma, galima per sezoną „užsiplėšti” daugiau, bet mes taip nesielgiame”, – kalbėjo V.Poška. Jis pabrėžė, kad nedidindami kainų vietos gamintojai užkerta kelią rinkoje įsitvirtinti Kinijos ir kitų šalių pigios produkcijos gamintojams. Aktyviau Lietuvą atakuoja lenkai – šalies kaimynės atstovai jau daug metų dirba mūsų rinkoje.

Per mėnesį apie 60 tūkst. gaminių pasiuvantis „Merkys” pernai apyvartą išaugino 50 proc., iki 20 mln. litų. Didžiąją bendrovės apyvartos dalį sudaro eksportas – 70 proc. lietuviškų patalų keliauja į Ukrainą ir kai kurias Europos Sąjungos šalis.

Kainos auga lėtai

Vis dėlto vietos gamintojai pripažįsta, kad artimiausiu metu gali tekti truputį kilstelėti kainas, nes brangsta žaliavos, pakuotės, didėja transporto išlaidos. „Comco” gaminamos vilnonės viengulės antklodės kainuoja apie 100 litų, plunksninės – apie 75 litus, o pūkinės – apie 300 litų. Pagalvę galima įsigyti už 10–100 litų.

Iš Lenkijos tekstilės gaminius importuojanti bendrovė „Kurima” planuoja netrukus produkciją branginti 3 proc. Parduotuvėse vilnonę antklodę iš Lenkijos galima įsigyti už maždaug 100 litų, pagalvę – už 40 litų.

5 proc. produkciją jau pabrangino iš itališkų, ispaniškų ir vokiškų vilnos audinių patalynę Lietuvoje siuvanti bendrovė „Bauer International”. Populiariausių kupranugario ir avies vilnos gaminių kaina siekia 1,5–7 tūkst. litų. Bendrovė per mėnesį parduoda apie 500 komplektų.

Žiemą labiausiai perkamos vilnonės ir pūkinės antklodės, vasarą – medvilninės ir sintetinės.

Prekybos tinklo „Maxima” atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė pastebi, kad pastaruoju metu pirkėjai dažniau renkasi brangesnes prekes.

Kol kas šio tinklo prekybos centruose neplanuojama didinti nei vietos, nei importinių gaminių kainų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.