Ukrainoje vyksta pirmalaikiai parlamento rinkimai

Sekmadienį, rugsėjo 30-ąją, Ukrainoje vyksta neeiliniai parlamento – Aukščiausiosios Rados rinkimai. Tai bus pirmieji pirmalaikiai parlamento rinkimai nepriklausomos Ukrainos istorijoje. Dėl jų politinė vadovybė susitarė, kai prezidentas Viktoras Juščenka išleido įsaką pirma laiko paleisti Aukščiausiąją Radą.

Šį sprendimą šalies vadovas argumentavo kova su politine korupcija deputatų korpuse.

2006 metų kovą per parlamento rinkimus daugiausia balsų gavo Regionų partija, vadovaujama ministro pirmininko Viktoro Janukovyčiaus, pagrindinio šalies prezidento politinio priešininko.

Nors šiek tiek daugiau deputatų mandatų gavo „oranžinės” stovyklos partijos – Julijos Tymošenko blokas (JTB), proprezidentinė „Mūsų Ukraina” ir Socialistų partija, vėliau, pastarajai sudarius sąjungą su Regionų partija ir komunistais, vyriausybei ėmė vadovauti V.Janukovyčius.

Politinė krizė dar labiau pagilėjo, kai priėmus Konstitucijos pataisas dalis prezidento įgaliojimų perėjo Radai ir vyriausybei.

Nors pagrindinės politinės jėgos ir dalyvauja rinkimuose, Regionų partija, komunistai ir socialistai tvirtina, kad dėl šių rinkimų teisėtumo turi spręsti Konstitucinis teismas, kurio darbą paralyžiavo prezidento komandos veiksmai.

Rinkimų kampanija buvo pati trumpiausia ir truko vos 60 dienų.

Ukrainos piliečiai pagal proporcinę sistemą turės išrinkti 450-ies deputatų parlamentą iš 20-ies politinių jėgų – partijų ir blokų. Į Radą pateks tie, kurie įveiks 3 proc. barjerą, be to, rinkimuose turi dalyvauti daugiau kaip 50 proc. į sąrašus įtrauktų rinkėjų.

Sociologinės apklausos (paskutiniųjų rezultatai paskelbti likus dviem savaitėms iki rinkimų), taip pat ekspertų apklausos kaip neabejotinus lyderius įvardija Regionų partiją, JTB, „Mūsų Ukraina” ir „Liaudies savigyna” susivienijimą, taip pat prognozuoja, kad į parlamentą gali patekti Komunistų partija ir Volodymyro Lytvyno blokas.

Pagrindinės politinės jėgos tikino, jog pripažins rinkimų rezultatus, tačiau paskutinėmis rinkimų kampanijos dienomis ėmė aktyviai kaltinti viena kitą neva rengiantis klastotėms, netgi panaudojant administracijos pajėgumus.

V.Juščenka rinkimų išvakarėse neslėpė, jog remia „Mūsų Ukraina” – „Liaudies savigyna” ir JTB susivienijimą ir teigė, kad demokratinių jėgų koalicija – vienintelė perspektyva Ukrainai, taip pat pareiškė, kad, jeigu JTB surinks daugiau balsų negu „Mūsų Ukraina”-„Liaudies savigyna”, jis pasirengęs premjero postą atiduoti J.Tymošenko.

Prezidento komanda taip pat rengiasi į Konstituciją įtraukti pataisas dėl referendumo procedūros.

Regionų partija irgi neabejoja savo pergale, po kurios ketina savarankiškai formuoti daugumą, taip pat rengia dokumentus visuotiniam referendumui organizuoti, kurio metu ketina kelti klausimus dėl valstybinės kalbos statuso suteikimo rusų kalbai, šalies atsisakymo stoti į įvairius blokus, tiesioginio sričių ir rajonų administracijų vadovų rinkimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.