Lenkijos valdantieji kratosi vokiečių Nobelio premijos laureato

Spalio 4 dieną Lenkijos pajūrio mieste Gdanske planuojama paminėti čia gimusio Nobelio premijos laureato vokiečių rašytojo Guenterio Grasso (Giunterio Graso) 80-ąsias gimimo metines.
Čia numatoma surengti rašytojo kūrybai skirtą mokslinę konferenciją, diskusiją apie lenkų ir vokiečių tautų praeitį, dalyvaujant buvusiam Lenkijos prezidentui Lechui Walęsai (Lechui Valensai) ir buvusiam Vokietijos vadovui Richardui von Weizsaeckeriui (Richardui fon Vaiczėkeriui), taip pat daug kultūrinių renginių. Minėjimo iškilmes globoja Lenkijos Senato pirmininkas Bogdanas Borusewiczius (Bogdanas Borusevičius).

Tačiau, kaip informuoja Lenkijos spaudos agentūra PAP, iškilmėse atsisakė dalyvauti Lenkijos valdančiosios „Įstatymo ir teisingumo” partijos Gdansko skyriaus nariai. Jie gautus pakvietimus išmetė į šiukšliadėžę.

Pagrindinė tokio jų poelgio priežastis – G.Grasso prisipažinimas, jog baigiantis Antrajam pasauliniam karui, būdamas 17-metis jis tarnavo nacių režimo „Waffen-SS” koviniame dalinyje. Apie tai jis pareiškė 2006 metais interviu vokiečių dienraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Tai sukėlė visuomenės pasipiktinimą tiek Lenkijoje, tiek ir Vokietijoje. Kai kurie lenkų politikai reikalavo atimti iš rašytojo Gdansko garbės piliečio vardą. Jo atsisakyti savo noru rašytojo prašė buvęs Lenkijos prezidentas L.Walęsa.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.