Konstitucijos egzaminą laikė visa Lietuva, išskyrus Vilniaus rajono savivaldybę

Pirmasis Konstitucijos egzaminas dėmesio sulaukė visoje Lietuvoje, tačiau kai kurių savivaldybių politikai išbandymą Konstitucija ignoravo, o Vilniaus rajono savivaldybėje egzamino nelaikė niekas.
Pirminiais duomenimis šeštadienį vykusį Konstitucijos egzaminą visoje Lietuvoje laikė 772 gyventojai tarp jų – 154 politikai, gausiausiai akcijoje dalyvavo vilniečiai (96) ir Druskininkų gyventojai (82), pranešė egzaminą vykdžiusi Lietuvos žurnalistų sąjunga.

Vilniaus rajono savivaldybė buvo vienintelė, kuri iš esmės ignoravo pilietinę iniciatyvą – joje egzamino nelaikė nė vienas gyventojas ar savivaldos tarybos narys.

Konstitucijos egzaminas buvo rengiamas daugelyje šalies savivaldybių, jame dalyvauti galėjo visi norintieji, tačiau dėl prizų varžytis pagal taisykles negali turintieji teisinį išsilavinimą.

Egzaminas buvo parengtas kaip testas, klausimyną sudarė 25 klausimai, kiekvienas jų turėjo po keturis skirtingus atsakymų variantus, iš kurių vienas buvo teisingas. Bandyta paklausti apie Lietuvos himną, kaip sudaroma santuoka, kokia yra valstybinė religija ir kitų klausimų.

Kiekvienas renginio dalyvis po egzamino gavo specialią dovaną – Lietuvos Konstituciją su projekto globėjo prezidento Valdo Adamkaus padėka ir parašu.

Spalio 20 dieną Vilniuje vyks antrasis Konstitucijos egzamino etapas. Jame dalyvaus po vieną geriausiai testą parašiusių kiekvienos savivaldybės gyventoją ir politikų atstovą.

Egzamino finalo dalyviams reikės rašyti esė, kurių temas nurodys vertinimo komisija. Jeigu atsitiktų taip, kad savivaldybėje atsirastų keli itin puikiai Konstituciją išstudijavę žmonės, kurie bus surinkę vienodą balų skaičių, tuomet egzamino komisijos nariai nugalėtoją išrinks burtų keliu.

Pasak teisingumo ministro P.Baguškos, Konstitucijos egzaminu siekiama šviesti žmones, skatinti jų domėjimąsi įstatymais bei jų suteikiamomis teisėmis.

„Mūsų tikslas yra šviesti žmones. (…) Jeigu nežinosi Konstitucijos, nuo valdininkų savivalės mes neapsiginsim. Valdininkai savivaliauja, jie žino Konstituciją, o paprasti žmonės nemoka gintis. Man atrodo, kad šitas egzaminas turėtų pasitarnauti ir jų teisių gynimui”,- BNS sakė ministras.

Egzaminas skiriamas Lietuvos Konstitucijos 15-os metų sukakčiai paminėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.