PAR policijos komisarui ir Interpolo prezidentui išduotas arešto orderis

Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) buvo išduotas orderis suimti prieštaringai vertinamą nacionalinės policijos komisarą Jackie Selebi (Džekį Selebį), ketvirtadienį pranešė visuomeninis transliuotojas SABC.
Arešto orderį išdavė Nacionalinė prokuratūros valdyba (NPV), pažymėjo televizija.

J.Selebi, kuris buvo kritikuojamas už tai, kad nesugeba sumažinti vieno didžiausių pasaulyje nusikalstamumo lygių, taip pat vadovauja tarptautinei policijos organizacijai Interpolui.

„Mes neturime jokio pareiškimo šiuo klausimu”, – sakė NPV atstovas spaudai Tladi Tladi (Tladis Tladis).

„Televizija pranešė tai, ką pranešė. Mes neturime komentarų”, – sakė jis.

SABC nurodė, kad arešto orderį praėjusį ketvirtadienį išdavė NPV vadovas Vusi Pikoli (Vusis Pikolis), kol prezidentas Thabo Mbeki (Tabas Mbekis) dar nebuvo nušalinęs jo nuo pareigų.

T.Mbeki atleido V.Pikoli dėl „pakrikusių” santykių su teisingumo ministru, sakė vyriausybė.

Vienas vyriausybės atstovas spaudai ketvirtadienį sakė, kad J.Selebi atžvilgiu gali būti pradėtas tyrimas dėl įtariamų ryšių su nusikaltėlių sindikatais.

T.Mbeki ir jo kabinetas anksčiau rėmė policijos vadovą, nepaisydami raginimų jį atleisti. Per metus iki 2007 metų kovo 31-osios PAR buvo įvykdyta 19 tūkst. žmogžudysčių, be to, kasdien šioje šalyje išžaginamos vidutiniškai 144 moterys.

Valdančiojo Afrikos nacionalinio kongreso kovos su apartheidu didvyris J.Selebi karštoje kėdėje atsidūrė nuo praėjusių metų, kai dėl 2005 metais surengtos kalnakasybos magnato Bretto Kebble (Breto Keblės) žmogžudystės buvo sulaikytas verslininkas Glennas Agliotti (Glenas Agliotis).

J.Selebi pripažino palaikęs draugiškus santykius su G.Agliotti, kuriam buvo pateikti kaltinimai žmogžudyste, bet neigė turėjęs kokių nors finansinių ryšių ar ką nors žinojęs apie įtariamus G.Agliotti ryšius su kriminaliniu pasauliu.

J.Selebi Interpolo prezidento pareigas eina nuo 2004 metų, o jo mandatas baigiasi 2008 metais. Niekas iš Interpolo pakomentuoti šių pranešimų nesutiko.

Tikruoju Interpolo vadovu yra generalinis sekretorius Ronaldas Noble`as (Ronaldas Noublas).

Prezidentas pirmininkauja vykdomajam organizacijos komitetui ir vadovauja Interpolui tarp generalinės asamblėjos sesijų.

Daug kas mano, kad Interpolo prezidentas tėra faktinis visos organizacijos vadovas, nes iš esmės tarptautinei policijai vadovauja vykdomasis komitetas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.