Teismas po dviejų savaičių skelbs sprendimą dėl 30 mln. ieškinio valstybei už neišaiškintą nužudymą

Panevėžio apygardos teismas penktadienį išnagrinėjo prieš 10 metų sūnaus netekusių tėvų ieškinį valstybei dėl nerasto žudiko, nuosprendį skelbs po dviejų savaičių.
Panevėžiečiai Zenonas ir Birutė Laureckai iš valstybės už neišaiškintą sūnaus nužudymą reikalauja 30 milijonų litų neturtinės žalos atlyginimo.

Teismas sprendimą skelbs spalio 12 dieną.

19-metis panevėžietis buvo nužudytas prie mokyklos paskutinio skambučio dieną 1997 metais.

Tėvai mano, kad kaltieji dėl jų sūnaus mirties buvo nenubausti dėl ikiteisminio tyrimo ir prokuratūros pareigūnų neveiklumo.

„Užjausdami prieš 10 metų nužudyto 19-mečio Deivydo Laurecko tėvus, apgailestaujame, kad iki šiol nepavyko nustatyti kaltininko, nors, atliekant tyrimą, ir buvo dėta daug pastangų išaiškinti žudikus. Tačiau jokio pagrindo kaltinti pareigūnus neteisėtais veiksmais”, – yra sakęs Panevėžio apygardos prokuratūros vadovas Justinas Pupka.

Jis mano, kad Laureckų pateiktas ieškinys dėl neišaiškinto nusikaltimo yra teisiškai nepagrįstas ir deklaratyvus. Išdėstyti teiginiai – abstraktūs, paremti bendrais samprotavimais, savo pačių padarytomis išvadomis, bet ne konkrečiomis aplinkybėmis bei įrodymais.

Per 12 Panevėžio apygardos prokuratūros veiklos metų jos teritorijoje buvo nužudyti 543 žmonės. Beveik visos žmogžudystės buvo ištirtos, o kaltininkai perduoti teismui. Vidutiniškai iš 10 nusikaltimų gyvybei ištiriami 9. Vienuolikai asmenų reikalauta įkalinimo iki gyvos galvos, ir tokie nuosprendžiai buvo paskelbti.

Prokurorų teigimu, D.Laurecko nužudymo bylos tyrimas nėra nutrauktas, jis bus tęsiamas, kol bus nustatytas kaltininkas, nebent užkluptų senatis – pagal baudžiamojo proceso kodeksą tokiais atvejais sprendimus priima teismas.

„Visada su užuojauta ir supratimu žvelgiame į nužudytųjų artimuosius, jų jausmus ir pergyvenimus, vertiname jų kantrybę, kai kartais tenka ilgėliau palaukti tyrimo rezultatų”, – prokuratūros pareigūnai.

Pasak Panevėžio apygardos prokuratūros, Lietuvos teisinėje praktikoje nėra tokio atvejo, kad už neišaiškintą nusikaltimą teismas būtų priteisęs atlyginti žalą. Paprastai priteisiama už neteisėtus pareigūnų veiksmus – neteisėtą suėmimą, neteisėtą laisvės atėmimo bausmę ir t.t.

Valstybei atstovaujanti Teisingumo ministerija šių milijoninių ieškinių taip pat nepalaiko. Savo atsiliepimuose teismo ji prašo jų netenkinti ir atmesti.

Netekties skausmo kamuojami panevėžiečiai Laureckai yra rašę kreipimusis prezidentui, premjerui, Seimui, Valstybės saugumo departamentui, kitoms institucijoms.

Panevėžio apygardos prokuratūros valdymo kontrolės ir analizės skyriaus prokuroras Remigijus Senkus, kuris šioje byloje atstovauja trečiuoju asmeniu byloje įtrauktą Panevėžio prokuratūrą sako, kad Z. ir B.Laureckai nepateikė įrodymų, kurie patvirtintų pareigūnų ir prokurorų, atlikusių ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje dėl jų sūnaus nužudymo, neteisėtus veiksmus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Teismas po dviejų savaičių skelbs sprendimą dėl 30 mln. ieškinio valstybei už neišaiškintą nužudymą"

  1. a

    Labai apsidžiaugčiau, jei prisiteistų, nes „teisėsauga” visada teisi ir neklystanti o iš tikro tiek prisidirbusi bet viską užglaisto 👿

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.