Premjeras nekeičia neigiamo požiūrio į Seimo laiminamą pensijų grąžinimo tvarką

Vyriausybė nekeičia neigiamo požiūrio į Seimo laiminamą neišmokėtų pensijų dalies grąžinimo tvarką, pareiškė premjeras Gediminas Kirkilas, penktadienį susitikęs su Seimo frakcijų lyderiais.
Tačiau jis nebekalbėjo apie galimą savo atsistatydinimą, jei Seimas galutinai patvirtintų dabar svarstomas pensijų įstatymo pataisas, kurių įgyvendinimas, pasak jo, „išbalansuotų” valstybės biudžetą.

„Mes savo poziciją pasakėme, ji nesikeičia. Pinigų papildomai neatsiranda, nes Lietuva mokesčių nedidina, priešingai – juos mažina. (…) Tai gali sutrukdyti planus kelti pensijas nuo kitų metų daugiau kaip 100 litų”,- žurnalistams sakė G.Kirkilas.

Parlamentarai ketvirtadienį po svarstymo pritarė opozicinių konservatorių ir liberalų atstovų pasiūlytai Valstybinių socialinio draudimo senatvės ir invalidumo pensijų dalies išmokėjimo įstatymo pataisai, kuri numato grąžinti neišmokėtą pensijos dalį pensininkams dirbusiems ne tik 2001-2002 metais, bet ir nuo 1995 metų.

Galutinį sprendimą dėl pensijų mokėjimo dirbusiems pensininkams Seimas priims balsuodamas už visą įstatymą, kurio pradinis variantas numatė, kad nesumokėta pensijos dalis bus kompensuota tik 2001-2002 metais dirbusiems pensininkams. Jiems nesumokėta pensijos dalis – iš viso apie 200 mln. litų- turėtų būti grąžinta iki 2008-ųjų kovo.

G.Kirkilas po balsavimo užsiminė, kad priėmus tokias pataisas jis galvotų apie atsistatydinimą.

Frakcijų lyderiai penktadienį susitikę su premjeru nebuvo vieningi.

„Mūsų frakcija palaikė tą įstatymą, palaikys toliau, ir nemanau, kad tai yra toks didelis slėgimas į valstybės biudžetą”,- sakė opozicinės Darbo partijos pirmininkas K.Daukšys.

Tėvynės sąjungos seniūnė Irena Degutienė teigė jog, konservatoriai pirmiausia norėtų aktyvesnės, labiau bendrauti linkusios Socialinės apsaugos ir darbo bei finansų ministrų Vilijos Blinkevičiūtės ir Rimanto Šadžiaus pozicijos, taip pat duomenų, kaip šio įstatymo įgyvendinimas paveiks biudžetą. Tuomet, pasak I.Degutienės, frakcija, darkart apsvarsčiusi tesingumo atstatymo ir visiems pensininkams rūpinčio pensijų kėlimo argumentus, pateiktų savo verdiktą.

Norint grąžinti nesumokėtą pensijos dalį visiems pensininkams, dirbusiems nuo 1995 metų, pagal Vyriausybės skaičiavimus, reikėtų apie 556 mln. litų.

Konstitucinis Teismas yra nusprendęs, kad 1995 metais įsigaliojęs įstatymas, leidęs dirbantiems pensininkams mokėti tik dalį jiems priskaičiuotos senatvės pensijos, prieštaravo Konstitucijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.