Šį sekmadienį – Širdies diena

Šį sekmadienį, rugsėjo 30 d. – Pasaulinė širdies diena. Lietuva yra viena iš 90 pasaulio valstybių mininti šią dieną. Jos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į rizikos veiksnius, sukeliančius širdies ligas, paskatinti sveiką gyvenimo būdą, širdies ligų profilaktiką.

Pasaulinė širdies diena pradėta minėti dar 1999 m., kai Pasaulio širdies federacija kartu su Pasaulio sveikatos organizacija ir UNESCO kiekvienų metų paskutinį rugsėjo sekmadienį paskyrė priminti apie širdies ligas.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, širdies ligos kasmet nusineša 17 milijonų gyvybių per metus. Tai sudaro trečdalį visų pasaulio mirčių. Kaip teigia aktyvi Pasaulinės širdies dienos propaguotoja – Lietuvos širdies asociacija, pagal mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų skaičių mūsų šalis užima vieną pirmųjų vietų Europoje. Šios ligos kasmet nusineša daugiau gyvybių, nei vėžys ir traumos kartu. Jaunesnių nei 65 m. Lietuvos gyventojų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų siekia apie 110 atvejų 100 tūkst. žmonių. Aterosklerozė bei jos sukeltos širdies ligos, tampa ne tik medicinine, bet ir socialine visuomenės problema.

Rugsėjo 30-tąją 11 val. Vilniaus m. prie Baltojo tilto rengiama Pasaulinei širdies dienai skirta šventė, kurioje: dviračių žygis, mažojo krepšinio ir mažojo futbolo turnyrai, kraujospūdžio matavimo akcija, sveikatos eitynės. Lietuvos širdies asociacijos prezidentas Pranas Šerpytis, kviesdamas aktyviai dalyvauti renginiuose, pabrėžia: „Pasaulinės širdies dienos minėjimu norima ne tik užkirsti kelią minėtoms ligoms. Kartu siekiama propaguoti sveiką gyvenimo būdą, kad pilnaverčiu gyvenimu ir sveika širdimi galėtų džiaugtis visi žmonės, nepriklausomai nuo jų amžiaus.”

Specialistų teigimu, širdies veikla priklauso nuo taisyklingos mitybos, jai itin kenkia nutukimas, mažas fizinis aktyvumas. Vartojant riebų gyvulinį maistą pažeidžiamos kraujagyslės. Susiformavę krešuliai skatina širdies infarkto, smegenų insulto ir kitų sveikatai pavojingų širdies – kraujagyslių ligų atsiradimą. Sveika mityba, mažesnis gyvulinių riebalų ir didesnis augalinio aliejaus bei vaisių ir daržovių vartojimas – efektyvi širdies negalavimų profilaktikos priemonė.

Dar vienas rizikos veiksnys – rūkymas. Dėl tabako gaminių vartojimo ir pasyvaus rūkymo padažnėja širdies veiklos sutrikimai. Rūkančiojo žmogaus širdis plaka daug dažniau, nei nerūkančiojo, tai sąlygoja kraujospūdžio didėjimą, deguonies kraujyje stygių. Dirbdama smarkiau, rūkančiojo širdis greičiau pavargsta, pradeda trūkti oro, sutrinka organizmo širdies – kraujagyslių sistemos veikla.

Daugiau informacijos – www.heart.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.