J.Tretjakovą paveržė Zalcburgas

Debiutas Zalcburgo festivalyje, W.A.Mozarto operos „Apollo et Hyacinthus” DVD, tarptautinio vokalistų konkurso Rumunijoje laurai, galimybė tobulintis Zalcburgo Mocarteumo operos studijoje – visu tuo gali didžiuotis buvusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) magistrantė Jekaterina Tretjakova.

Prieš porą metų vienai perspektyviausių LMTA studenčių atsirado galimybė stažuotis Austrijoje, prestižinėje aukštojoje mokykloje Zalcburgo Mocarteume. Paskui jai buvo pasiūlyta ten ir pabaigti magistrantūros studijas. Maža to – pažangiausia metų studentė J.Tretjakova buvo įvertinta specialiu medaliu, paprastai skiriamu Mocarteumo senbuviams („saviškiams”), ir dar metus tobulinsis šios aukštosios mokyklos operos studijoje.

Prieš išvykdama į Austriją, 2005-aisiais, Jekaterina dalyvavo Čekijoje vykusiame Antonino Dvorako vokalistų konkurse – iš ten parsivežė antrosios vietos laurus ir net tris specialiuosius prizus. Praėjusią vasarą į savo gyvenimo aprašymą dainininkė įtraukė dar vieną įrašą apie laimėjimus. Liepą ji tapo Rumunijoje rengiamo Hariclea Darclee (garsi rumunų dainininkė, jai buvo parašyta Giacomo Puccini „Toska”) konkurso laureate, pelnė 3-iąją vietą. Jekaterina pasakoja, kad dalyvauti šiame konkurse primygtinai ragino pažįstamas rumunų tenoras, jis net rezervavo kolegei lėktuvo bilietus.

Pastarieji metai dainininkei buvo įtempti: per rudens semestrą ji parengė pagrindines Adinos ir Ilijos partijas Gaetano Donizetti operoje „Meilės gėrimas” ir Wolfgango Amadeuso Mozarto operoje „Idomenėjas”. Pavasario semestrą baigė Fjordilidžės vaidmeniu W.A.Mozarto operoje „Cosi fan tutte”. Iš karto po šio diplominio spektaklio Jekaterinai reikėjo dainuoti „Carmina buranos” Grace. Paskui – kelios savaitės pasiruošti Rumunijos konkursui, o po jo – diplominio darbo rašymas ir gynimas.

Jekaterina žino, kad karjerai klostantis sėkmingai, įtempta darbotvarkė tampa kasdienybe: koncertai, naujų kūrinių rengimas, keli projektai iš karto ir t.t. Štai ir dabar, nors Lietuvoje dainuoti neplanavo, ji priėmė Nacionalinio simfoninio orkestro direktoriaus Eugenijaus Jaunutėno kvietimą įsitraukti į E.Griego „Pero Giunto” projektą. Per savaitę parengė Solveigos partiją. „Pasiilgstu Lietuvos, – prisipažįsta Jekaterina. – Norisi ir čia bent kartkarčiais padainuoti.”

Didžiule švente dainininkė vadina galimybę pasirodyti garsiajame Zalcburgo festivalyje („Salzburger Festspiele”). Čia ji pernai dainavo Hiacintą W.A.Mozarto operoje „Apollo et Hyacinthus”. Įspūdingas, puošnus spektaklis nufilmuotas, išleistas jo DVD. „Apollo et Hyacinthus” – pirmoji W.A.Mozarto opera, parašyta ir pirmąkart atlikta prieš 240 metų, kai autoriui vunderkindui buvo tik vienuolika.

Paklausta apie garso įrašus, dainininkė sakosi dar neskubėsianti, kad vėliau būtų kuo mažiau nepasitenkinimo savimi, jog galbūt galėjo padainuoti geriau. Tiesa, Jekaterinos sukauptas gausus repertuaras tikrai leistų įrašyti kompaktinę plokštelę.

Būsimoji dainininkė gimė Murmanske. Šeima netrukus persikėlė į Lietuvą, tuometį Sniečkų (dab. Visaginas). Jekaterina mokėsi Visagino muzikos mokykloje, chorvedybos studijas tęsė Vilniaus konservatorijoje. Įstojo į LMTA mokytis dainavimo, tapo kelių konkursų diplomante ir laureate, pradėjo koncertuoti. Zalcburgo Mocarteumas ją paveržė iš Giedrės Kaukaitės klasės.

Melomanų dėmesį Jekaterina atkreipė nuo pirmųjų koncertų: G.Kaukaitės ir jos mokinių Vilniaus rotušėje, vėliau (su kitu puikiu sopranu Milda Smalakyte) „Vartų” galerijoje, Taikomosios dailės muziejuje ir kt. J.Tretjakovos ir M.Smalakytės duetas gali vėl susieiti per ateinančias Kalėdas: abi yra pakviestos dalyvauti Nacionalinės filharmonijos Kalėdų koncertuose, dainuoti J.S.Bacho „Magnificat”.

Austrijoje Jekaterina ne kartą yra girdėjusi komplimentą, esą ji – antra Anna Netrebko. A.Netrebko – Austrijoje ir Vokietijoje itin išgarsėjęs rusų sopranas, operos žvaigždė. Jos pavardė šiuo metu yra „geros ir gražios” dainininkės sinonimas. Kad ir kaip malonu girdėti tokią pagyrą, Jekaterina šypsodamasi atsako labiau norinti būti pirmąja Tretjakova.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.