Meno kiemas kviečia būti, kurti, bendrauti

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras šiandien triukšmingai uždarys vasaros sezoną

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) šiandien visus miestelėnus kviečia į savo (Daržų g. 10 / Bažnyčių g. 4) ir Meno kiemą. Ir tuos, kurie čia per vasarą lankėsi, kūrė, plušo. Ir tuos, kurie ateiti nespėjo, bet procesą stebėti norėjo. Šiandien – paskutinė proga suskubti viską pamatyti ir patirti. Meno kieme – sezono uždarymas.

Gros dūdmaišiais

„Ateikite su dūdmaišiais ir kitais fejerverkais palydėti pirmąjį – avangardišką, performatyvų, konceptualų – Meno kiemo vasaros sezoną. Kartu atraskime laisvę ir kūrybos malonumą. Meno kiemas – Tavo kiemas”, – ragino KKKC direktorius menotyrininkas Ignas Kazakevičius.

Nuo 17.30 val. – Meno kiemo pristatymas. Meno ir amatų dirbtuvėse duris atvers naujos parodos. Bus ir meno akcijų.

Numatyta ekskliuzyvinio dūdmaišiais įgroto albumo prezentacija. Gyvai muzikuos P.Vyšniauskas (sopraninis saksofonas), G.Kovėra (dūdmaišis), T.Kaškurevič (dūdmaišis), R.Kamičaitis (tabla).

Bus išdegtas visą vasarą meistro V.Norkaus su klaipėdiečiais skobtas autentiškas luotas. Laukia XIX a. lietuviškų grafikos raižinių revizija bei ilgiausios austinės Vakarų regiono juostos skrydis.

Nauja kultūrinė erdvė

Per vasarą naujajame Klaipėdos meno kieme įvyko daug renginių – „workshopų”, parodų, meno akcijų, kūrybinių seminarų. Ir tradicinių, ir eksperimentinių.

„Geras sezonas. Puikus laikas. Šaunios dienos. Mieli vakarai. Žmonės domisi, veržiasi, teiraujasi, kas, kada, kur, kodėl. Iš tiesų norėčiau atsakyti į šiuos klausimus. Ir jums, ir sau.

Padaryta daug. Labai. Sukurta nauja kultūrinė erdvė, aplinka bendravimui. Įdomiam laiko praleidimui. Svarbiausia, kūrybiškam. Veikia meno dirbtuvės. Veikia požiūris, dalyvių reakcijos, buvimas kartu”, – apibendrindamas sezoną džiaugėsi I.Kazakevičius.

Laukia staigmenos

„Mes pradėsime nuo luoto. Visą vasarą skaptuoto. Išdegsime jį ir palydėsime į simbolinę kelionę. Pradėsime nuo „workshopų” rezultatų pristatymo dirbtuvėse: tekstilė, keramika, medis, grafika. Dar bus vėtrungių paroda ir XIX amžiaus lietuviškų grafikos raižinių revizija. Visi kartu stebėsime ilgiausios austinės Vakarų Lietuvos juostos skrydį su aitvarais. Gal jie ir atnešė tą jausmą – kaip smagu būti ir kurti kartu?..” – vylėsi KKKC direktorius.

Anot jo, klaipėdiečių laukia dar viena staigmena – dūdmaišių muzikos koncertas. Gal žino kas, o gal ir ne, kad saviti, baltiško tipo dūdmaišiai jau XV-XVI amžiais buvo paplitę Lietuvoje, Gudijoje, Latgaloje. Anot raštų, iš to, koks dūdmaišis svarbus mituose ir senosiose apeigose, galima spręsti, kad jis plačiai naudotas ir ikikrikščioniškuoju laikotarpiu.

Autentikos dėlei ir buvo pradėtas projektas „Tradiciniai amatai ir menai skatinant verslumą ir turizmą Baltijos jūros Kuršių pakrantėje”. Į jį buvo sukviesti Klaipėdos regiono kūrėjai – dailininkai, dizaineriai, muzikantai, meno ekspertai.

Vertybes atranda iš naujo

Nuo spalio Meno kiemas pradės aktyvų, bet kiek uždarą gyvenimą. Bus jau dargana, stos lietūs, tad menininkai kurs dirbtuvėse. Raižys, tapys, fotografuos, aus ir rengs parodas po stogu. Orientuosis į „workshopus”, skirtus konkrečioms sritims. „Įvykiams. Sferoms. Tikslinėms grupėms. Ir jaunimui. Ir vyresniems. Ir pradedančiajam. Ir jau žinančiam, išmanančiam”, – patikslino I.Kazakevičius.

Pasak jo, menas, amatas, dizainas, tautodailė, reklama – visas naujasis kultūros paveldas gimsta iš sugebėjimo abstrakčiai mąstyti sintetinant įvairius, net tarpusavyje, regis, nederančius elementus.

„Akivaizdu, kad viskas kinta – tapatumas taip pat, o jį reprezentuojančios formos turi prisitaikyti prie šiuolaikinio pasaulio. Neprarandame tik to, ko nėra, – samprotavo menotyrininkas. – Tikroji simbolika niekada nesikeičia, kinta tik jos reikšmė mūsų gyvenime, nes keičiamės mes patys. Kiekviena nauja kultūra yra susijusi su prae ities kultūra, kultūrinės vertybės atrandamos iš naujo.”

Savotiška unija

Pažvelgti į jas naujai kviečia klaipėdiečius Meno kiemo projekto kūrėjai. Meno kiemas – tai savotiška meno unija. Universali vieta vartotojui, žiūrovui, kūrėjui, gamintojui. Kūryba čia vertinama kaip fantazijos laboratorija. Populiarinama laisvė kurti visiems, remiamos kūrybingos asmenybės.

Taip pat sudaromos sąlygos realizuoti Lietuvos kultūros bei žmonių potencialą, kuriant konkurencingus, lietuvišką identitetą reprezentuojančius produktus. Jais siekiama pritraukti nuolatinius turistų srautus.

„Sprendimai šiuolaikiniame pasaulyje gali būti tik dviejų rūšių: arba „copy paste”, arba kūrybiški. Šiandien kūrybiškumas – tai esminis konkurencinis pranašumas. Todėl kviečiame projekte atrasti naujai pamirštus dalykus, koreguoti meno dėsnius, pritaikyti juos šiandienai ir gyvenimui dabar”, – kalbėjo I.Kazakevičius prieš renginį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.