Lietuvos paštui už konkurencijos įstatymo pažeidimus skirta 80 tūkst. litų bauda

Konkurencijos taryba nepakeitė savo sprendimo, jog bendrovė „Lietuvos paštas” pažeidė Konkurencijos įstatymą.

Konkurencijos taryba, vadovaudamasi teismo sprendimu ir papildžiusi tyrimą, posėdyje dar kartą išnagrinėjo klausimą dėl bendrovės „Lietuvos paštas” veiksmų nustatant skirtingas kainas korespondencijos pristatymo paslaugoms ir nutarė, kad AB Lietuvos paštas pažeidė Konkurencijos įstatymo 9 straipsnį, kadangi piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi atitinkamoje rinkoje. Konkurencijos taryba už pažeidimą bendrovei skyrė 80 tūkst. litų baudą.

Dar kartą grįžti prie atlikto tyrimo išvadų, kurių pagrindu nutarimas buvo priimtas pernai sausio 5 dieną, Konkurencijos taryba buvo įpareigota Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo, išnagrinėjusio Lietuvos pašto bendrovės apeliacinį skundą, sprendimu. Šio teismo nutartis Konkurencijos tarybą įpareigojo atliktą tyrimą papildyti korespondencijos pristatymo pašto ir pasiuntinių paslaugų pakeičiamumo įvertinimu ir ginčą nagrinėti iš naujo.

Konstatuota, kad bendrovė Lietuvos paštas užima dominuojančią padėtį rezervuotųjų pašto paslaugų rinkoje. Nustatyta, kad bendrovė piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi šioje rinkoje ir siekė išstumti konkurentus (bendroves BMK ir NAC) iš kitos, su minima rinka glaudžiai susijusios, rinkos – sąskaitų spausdinimo, lankstymo ir vokavimo.

Tyrimas 2005 metais buvo atliktas vertinant bendrovės „Vilniaus energija” skelbto konkurso pirkti kompleksines sąskaitų spausdinimo, vokavimo ir pristatymo adresatams paslaugas rezultatus. Visų trijų konkurenčių konkursui pateiktos kainos už minėtas paslaugas buvo panašios ir jomis jos galėjo konkuruoti.

Tačiau bendrovė Lietuvos paštas konkursui galėjo pateikti patrauklesnę kainą už korespondencijos pristatymo paslaugas dėl to, kad žinojo, kokius pasiūlymus galės pateikti kitos konkuruojančios bendrovės, kadangi su jomis yra pasirašiusi pašto paslaugų teikimo sutartis ir pasiūliusi konkurentėms iš jos pirkti paslaugą už gerokai aukštesnius įkainius, nei gali pasiūlyti pati.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lietuvos paštui už konkurencijos įstatymo pažeidimus skirta 80 tūkst. litų bauda"

  1. Lietuvis

    Kaskam is musu valdzios bendroves BMK ir NAC idejo gerai i kisene ir dar pas mus nera korupcijos 👿

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.