V.Uspaskichas atvežtas į teismą

Generalinė prokuratūra Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo prašo nustatyti suėmimo terminą iš Rusijos grįžusiam finansinėmis machinacijomis įtariamam buvusiam „darbiečių” lyderiui Viktorui Uspaskichui.
Darbo partijos bylą tiriantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas BNS patvirtino, kad teismo prašys nustatyti suėmimo terminą. Teismo nebus prašoma skirti namų areštą ar kitą kardomąją priemonę.

Prokuroras nepanoro pasakyti, kokiam terminui prašys suimti V.Uspaskichą.

Kol kas teismo posėdis nėra prasidėjęs, nors jo pradžia buvo numatyta 15 val.

15 val. 16 min. į posėdį atvežtas V.Uspaskichas. Lydimas policijos pareigūnų, jis ėjo sunėręs abi rankas. Prie posėdžių salės stovėję „darbiečiai” paragino jį laikytis.

Antroji ekspolitiko apklausa Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato areštinėje vyko nuo ryto iki pat vidurdienio.

V.Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis BNS sakė, kad jokių naujų įtarimų jo klientui pareikšta nebuvo.

Beveik keturias valandas trečiadienį po pietų apklausinėję įtariamąjį eksministrą ir eksparlamentarą prokurorai nespėjo kreiptis į teismą dėl kardomojo suėmimo termino nustatymo, todėl tą darys ketvirtadienį.

Kardomąjį suėmimą į Rusiją pabėgusiam ekspolitikui dar pernai rugpjūtį skyrė Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas, kai jis jau buvo pabėgęs į Maskvą. Dabar teismas turi nustatyti suėmimo trukmę.

V.Uspaskichui prie apklausą buvo pareikšti oficialūs įtarimai dėl jo vadovautos partijos apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Pasak advokato V.Sviderskio, jo klientas kaltu neprisipažino.

V.Uspaskichui prokurorai nereiškė naujų įtarimų, išskyrus tuos, apie kuriuos buvo pranešta pernai vasarą.

Ekspolitikas trečiadienį parskrido iš Maskvos, kur maždaug pusantrų metų slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugos.

Oro uoste jo laukę bendražygiai ir žurnalistai neturėjo progos pabendrauti su V.Uspaskichu – vos atvykusį sulaikė pasieniečiai ir perdavė policijai, kuri išsivedė jį per tarnybinį įėjimą ir išsivežė į areštinę.

Anot pasieniečių, sulaikymo operacija praėjo sklandžiai, be incidentų.

Ekslyderio rėmėjai, kurių oro uoste susirinko su gėlėmis kelios dešimtys, ovacijomis ir plojimais sutiko Seimo „darbietės” Loretos Graužinienės perduotą V.Uspaskicho padėką už tai, kad „yra kartu” su juo.

„Manau, kad mūsų bendra vienybė ir stiprybė nugalės visa negandas, kurios politiniame lauke yra labai stipriai išeskaluotos”, – kalbėjo artima sugrįžusio bėglio bendražygė.

Parskridusi su V.Uspaskichu vienu lėktuvu iš Maskvos L.Graužinienė teigė, kad šis buvo geros nuotaikos: „juokavom visą kelią ir tikimės, kad šiandien vakare vėl viskas bus gerai”.

Kėdainių verslininką 48 metų V.Uspaskichą, anksčiau dėl skandalų netekusį ūkio ministro ir Seimo nario postų, Lietuvos teisėsauga įtaria apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas prieš dvi savaites atmetė skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo panaikinti jo teisinę neliečiamybę.

V.Uspaskichas yra registruotas kandidatu į laisvą Seimo nario vietą spalio 7 dieną Dzūkijos apygardoje vyksiančiuose rinkimuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.