Gruzijos prezidentas kaltina Rusiją rengiant kovotojus Abchazijoje

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis iš Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos tribūnos apkaltino Rusiją rengiant kovotojus Abchazijos teritorijoje.
Jis rėmėsi rugsėjo 20 dienos incidentu, kai Gruzijos saugumo pajėgos užpuolė treniruočių stovyklą Abchazijoje.

M.Saakašvilio teigimu, vienas nukautųjų buvo Rusijos armijos papulkininkis.

Rodydamas pirštu į Maskvos atstovus, jis sakė: „Tenka stebėtis, ką galėjo veikti Rusijos ginkluotųjų pajėgų papulkininkis Gruzijos miškuose, organizuodamas ir nukreipdamas grupę ginkluotų maištininkų vykdyti ardomąjį aktą”.

Rusijos nuolatinis atstovas prie Jungtinių Tautų Vitalijus Čiurkinas pareiškė dėl to žurnalistams, kad Gruzijos kariai neišprovokuoti užpuolė stovyklą Kodorio tarpukalnėje, kur vyko mokomosios „kovos su terorizmu pratybos”.

„Jie (gruzinai) daro viską, kad padidintų įtampą”, – pabrėžė V.Čiurkinas.

M.Saakašvilis taip pat paragino pakeisti derybų dėl Abchazijos ir Pietų Osetijos dalyvių sudėtį, taip pat įvesti į konfliktų zonas Tarptautinį taikos palaikymo kontingentą.

„Pateiksiu tik vieną pavyzdį apie Rusijos taikdarių konfliktų zonose vaidmenį. Nuo to laiko, kai jie yra Gruzijoje, regioniniuose konfliktuose žuvo beveik du tūkstančiai gruzinų”, – sakė M.Saakašvilis.

Gruzijos prezidentas pareiškė: „Dauguma Abchazijos ir Pietų Osetijos gyventojų iki šiol negali naudotis „rožių revoliucijos” laimėjimais. Osetijoje vaikai auga, girdėdami šūvius. Daugelis neturi pastogės. Jie – amoralios politikos, į kurią įeina etniniai valymai, aukos. Bet mes nesustosime, kol nepasieksime teisingumo”.

„Tūkstančiai žmonių dešimtajame dešimtmetyje buvo priversti bėgti iš Abchazijos. Tai vienas siaubingiausių XX amžiaus etninių valymų pavyzdžių, bet, deja, tai daugelis pamiršta. Po karo Abchazijoje gyvena tik 20 procentų gyventojų, čia buvusių iki karo, ten vyrauja baimės atmosfera”, – sakė M.Saakašvilis.

„Sudėtingi mūsų santykiai su greta esančia Rusija. Mes norime visas problemas išspręsti diplomatiniais metodais. Gruzija – taiki šalis, kuri gerbia tarptautinę teisę. Mes įrodėme tai tuo, kaip reagavome į daugybę provokacijų, ir į apšaudymus raketomis, ir į ekonominius embargus”, – sakė Gruzijos lyderis.

Pasak jo, santykiai su Rusija paaštrėjo dėl nesureguliuotų konfliktų Abchazijoje ir Pietų Osetijoje.

„Tai, kas vyksta šiandien konfliktų zonose yra Rusijos paramos separatizmui padarinys”, Pareiškė M.Saakašvilis.

Be to, jis teigia, kad „Rusijos atstovai Pietų Osetijos Džavos rajono teritorijoje Gruzijos centre stato didelę karinę bazę”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.